Vojska je že obljubila zvestobo novemu voditelju Kim Džong Unu. Foto: EPA
Vojska je že obljubila zvestobo novemu voditelju Kim Džong Unu. Foto: EPA
Kim Džong Nam
Zahvalni govor je imel v času vladavine Kim Džong Ila uradno drugi človek v državi - Kim Džong Nam. Foto: EPA
Pjongjang
Slovesnost se je zaključila s triminutnim molkom. Foto: EPA

V nasprotju s sredo, ko je pogrebno slovesnost v Pjongjangu spremljalo slabo vreme s sneženjem, se je tokrat v prestolnici le prikazalo nekaj sonca, a ob nizkih temperaturah okoli deset stopinj pod ničlo.

Na glavnem trgu se je ob uradni spominski slovesnosti zbralo 100.000 vojakov in drugih, ki so se v tišini poslovili od samodržca, ki je državo vodil 17 let.

Osrednje prizorišče na balkonu, ki gleda na velikanski trg z imenom njegovega deda in ustanovitelja komunistične države, je zavzel Kim Dožng Un, najmlajši sin pokojnega voditelja in njegov izbrani naslednik.

Zbrano množico je nagovoril predsednik predsedstva severnokorejske skupščine Kim Džong Nam in pred smrtjo voditelja uradno drugi človek v državi.

"Veliki vodja Kim Džong Il je položil temelje, da bi naši ljudje živeli samostojno kot svetovna vojaška velesila in ponosna jedrska država," je dejal v svojem govoru.

Ob tem je pokojnemu "ljubljenemu vodji" pripisal prispevek h globalnemu miru in stabilnosti 21. stoletja. "Dejstvo, da je v celoti razrešil vprašanje nasledstva, je največji plemeniti dosežek velikega tovariša Kim Jong Ila," je dodal.

Na slovesnosti so Kim Džong Una proglasili za "vrhovnega voditelja vladajoče partije in vojske".

"Spoštovani tovariš Kim Džong Un je vrhovni voditelj naše stranke in vojske, ki je po Kim Jong Ilu podedoval duha, vodstvo, osebnost, moralo in trdnost," je zatrdil Kim Džong Nam.

Poklon staremu in novemu voditelju
Na Zahodu so največ pozornosti namenili ljudem, ki so na balkonu stali ob Kim Džong Unu, da bi tako lahko razbrali, kdo bo še držal vse niti vladanja poleg mladega voditelja.

Na televizijskih posnetkih severnokorejske države televizije je bilo na desni od novega voditelja videti najvišjega generala Ri Jong Hoja, poleg pa sta bila še obrambni minister Kim Jong Čun in seveda svak pokojnega voditelja Džang Song Teka, ki ima glavno vlogo pri prenosu oblasti na najmlajšega Kima.

65-letni Džang je bil eden najtesnejših sodelavcev Kim Džong Ila, ki mu je z leti uspelo preživeti vse čistke in se obdržati v vodilni strukturi. Vodi skupino ljudi, ki je bila že pred smrtjo Kima izbrana, da poskrbi za gladek prenos oblasti.

Kim Džong Un, ki je bil za "velikega naslednika" izbran šele pred letom dni, je med slovesnostjo vseskozi negibno in nemo stal na balkonu.

"Sprejeti moramo zadnjo željo (Kim Džong Ila), da sprejmemo generala Kim Džong Una in da smo zvesti njegovemu vodenju," je v svojem govoru dejal vodja politbiroja Kim Džong Gak in novemu vodji izrazil zvestobo vojske, ki v osamljeni državi igra glavno vlogo.

Po koncu slovesnosti so se žalujoči zgrnili na oba bregova reke Taedong, medtem ko so v ozadju za tri minute odmevale sirene. Podobne slovesnosti in triminutni molke so potekali tudi drugod po državi.

Jeza zaradi spustitve zastave
Za nekaj jeze borcev za človekove pravice so poskrbeli Združeni narodi, saj so v njihovih uradih po svetu ob pogrebu Kim Džong Ila zastave spustili na pol droga.

Pred sedežem Svetovne organizacije v New Yorku je tiskovni predstavnik Eduardo del Buey pojasnil, da so za spuščanje zastav zaprosili v severnokorejski misiji pri ZN-u, kar pa je normalno ob smrti voditeljev držav.

To je ujezilo aktiviste, ki so opozorili, da bi morali na ta dan pokazati solidarnost z milijoni žrtev brutalnega režima in ne s samodržcem.