"Prestolonaslednik" Kim Džong Un in stric Džang Song Tek korakata ob vozilu s krsto pokojnega Kim Džong Ila. Foto: Reuters
Severna Koreja se poslavlja od drugega Kima na čelu države in vstopa v ero tretjega Kima. Foto: Reuters
Pogreb Kim Džong Ila
Z neposrednim prenosom pogreba je Severna Koreja ponudila redko priložnost za vpogled v najbolj skrivnostno državo na svetu. Foto: Reuters
Pogreb Kim Džong Il
V mavzoleju Kumsusan se bo pogreb zaključil v četrtek s spominsko slovesnostjo. Foto: Reuters
Pogreb Kim Džong Ila

Kim Džong Il je 17 let s trdo roko vladal Severni Koreji in podobno kot njegov oče Kim Il Sung zgradil osupljiv kult osebnosti. Na čelu komunistične države, ki velja za najbolj izolirano in skrivnostno državo na svetu, ga bo nasledil njegov najmlajši sin Kim Džong Un.

Na ulicah zasneženega Pjongjanga je pogrebno povorko spremljalo na stotisoče žalujočih Severnih Korejcev, med katerimi so bili najbolj opaženi pripadniki vojske. Sprevod s krsto, velikimi portreti in izreki "ljubljenega voditelja" ter nosilci praporjev je bil dolg več kilometrov.

Žalost in jok za "očetom"
Opoldne po tamkajšnjem času je bila triminutna tišina, nato pa se je začel uradni del pogreba. Na začetku so ob avtomobilu s krsto Kim Džong Ila stopali "velliki naslednik" Kim Džong Un, vplivni stric Džang Song Tek in poveljnik vojske Ri Jong Ho. Krsta je bila prepeljana v mavzolej Kumsusan, kjer se bo državni vrh in državljani poslovili od dolgoletnega voditelja države.

Pogreb se je zaključil s topovskimi salvami in množičnim jokom, medtem ko so krso prenesli v mavzolej, kjer so Kim Džong Ila postavili ob bok očetu Kim Sung Ilu. Iz nepregledne množice je bilo ob skrbno urjenem pogrebnem sprevodu slišati vzklike "Oče, oče".

"Ko gledam snežinke se spomnim generalovega truda, kar v moje oči zvabi solze," je državni televiziji povedala objokana vojakinja. "Želim si, da bi to bile sanje. Kako je to lahko res? Kako se kaj takega lahko zgodi na svetu?" se je spraševal obupana ženska srednjih let.
Neposredni TV-prenos pogreba
Ob smrti Kim Džong Ila je državo zajelo vsesplošno žalovanje, državni mediji pa so predvajali posnetke tisočev Severnih Korejcev, ki objokujejo pokojnega voditelja. Dvodnevni pogreb v neposrednem prenosu predvaja državna televizija. Svoje posnetke je ponudila vsem svetovnim medijem, ki podrobno sledijo dogajanju po smrti enega najbolj skrivnostnih diktatorjev zadnjih dveh desetletij.

Pričakovati je podobne prizore žalovanja kot leta 1994, ko je umrl Kimov oče in prvi voditelj Severne Koreje Kim Il Sung. Režim v Pjongjangu je pritegnil na stotisoče ljudi, ki se bodo na ulicah poklonili spominu na pokojnega voditelja. Državno žalovanje se bo končalo v četrtek s spominsko slovesnostjo.

Vsenavzoča severnokorejska vojska
Po pričakovanjih bo pogreb nosil pečat simbolov, ki so zaznamovala vladavino Kim Džong Ila, med drugim močno navzočnost vojske kot del ideologije songun ali postavljanja vojske na prvo mesto, s katero je bil nadgrajen ideološki princip juče (samozadostnost). Pogreb bolj spominja na vojaško parado sil in orožja kot znak, da vojska ostaja zvesta tretjemu Kimu na čelu Severne Koreje.

Na pogrebnih slovesnostih uradnih delegacij iz tujine ni pričakovati, pa tudi iz Pjongjanga so sporočili, da jih ne bodo gostili. V nasprotju z letom 1994 je Seul tokrat v Pjongjang poslal izraze sožalja, vendar vladnih predstavnikov ne bo na pogreb. Iz Južne Koreje sta smeli v Pjongjang odpotovati le dve zasebni delegaciji.

Tretji Kim oborožen z jedrsko bombo
Današnji pogreb bodo pozorno spremljali tudi tuji opazovalci, da bi morda ujeli znamenja, kdo se bo zavihtel na oblast in kdo bo postal tesen sodelavec prihodnjega mladega voditelja Kim Džong Una. O 28-letnemu voditelju Severne Koreje je znano bore malo, predpostavlja se, da bo na začetku vladal s pomočjo kolektivnega vojaškega vodstva, pri čemer je pričakovati trenja med različnimi strujami in interesi.

Severna Koreja je pod Kim Džong Ilovim vodstvom izdelala jedrsko bombo, leta 2006 in 2009 pa je izvedla tudi dva jedrska poskusa. Pogajanja šesterice (Severna Koreja, Južna Koreja, Kitajska, Rusija, Japonska in ZDA) so po decembru 2008 povsem zamrla, tehnično gledano, korejska vojna (1951-1953) še vedno traja.
Po prvi kapi je Kim Džong Il začel utrjevati položaj Kim Džong Una, zaradi česar je prišlo v zadnjih treh letih tudi do več trenj in incidentov, kot sta bila potopitev južnokorejske vojaške ladje Čeonan marca 2010 in topniško obstreljevanje otoka Jeonpjeong novembra 2010.

Na jugu strah pred novimi incidenti
Kitajska, najtesnejša in ključna zaveznica Severne Koreje, upa na gladek prenos oblasti in nadaljno stabilnost v državi, ki Pekingu služi kot tamponska država pred ameriškimi silami v Južni Koreji.
Medtem se v Seulu bojijo, da bi se mladi voditelj v primeru šibkosti zatekel k novim vojaškim incidentom, s katerimi bi si skušal povečati vpliv in utrditi položaj.





Pogreb Kim Džong Ila