Kim Džong Un naj bi imel okoli 28 let oziroma je veliko mlajši kot njegov oče, ko je bil pred tremi desetletji imenovan za voditelja Severne Koreje. Kim Džong Il je imel takrat 38 let in je voditelj postal šele leta 1994, ko je umrl Kim Il Sung. Foto: EPA
Kim Džong Un naj bi imel okoli 28 let oziroma je veliko mlajši kot njegov oče, ko je bil pred tremi desetletji imenovan za voditelja Severne Koreje. Kim Džong Il je imel takrat 38 let in je voditelj postal šele leta 1994, ko je umrl Kim Il Sung. Foto: EPA
Kim Džong Un
Kim Džong Un skuša biti podoben svojemu dedu, ustanovitelju Severne Koreje. Foto: Reuters
Odzivi na smrt
Umrl je Kim Džong Il

Nekaj ur zatem, ko se je razvedelo, da je "ljubljeni vodja" Kim Džong Il umrl, je uradna severnokorejska novinarska agencija poročala, da ljudstvo in vojska "zvesto častita spoštovanega tovariša Kim Džong Una". Kim Džong Una so naslovili tudi z besedami "veliki naslednik" in "ugleden voditelj vojske in ljudstva".

Kim Džong Ilov tretji sin nima veliko vodstvenih izkušenj, v nasprotju z očetom, ki so ga 20 let pripravljali na prevzem oblasti leta 1994 v eni najbolj osamljenih držav na svetu.

Kim Džong Un je v soj žarometov stopil pred letom dni kot general s štirimi zvezdicami in si prislužil vzdevek "ljubljeni mladi general" ter podpredsednik Centralnega vojaškega odbora Delavske stranke, kljub temu pa ostaja velika uganka ne le za zunanji svet, ampak tudi za Severne Korejce. Nejasno je, v katero smer bo popeljal 24 milijonov svojih rojakov, koliko moči, ki jo je imel njegov oče, bo dobila vojska in kakšno vlogo bo imela ena redkih zaveznic Pjongjanga – Kitajska.

Kim Džong Il je mlajšega Kima izbral za svojega naslednika pred letom dni, ko se je začelo slabšati njegovo zdravje, sin pa je očeta nato večkrat spremljal na potovanjih po državi. Kim Džong Un je počasi pridobival politično moč in postajal vedno bolj vpleten v notranjo in zunanjo politiko ter si zagotovil pomembno mesto v vladajoči Delavski stranki.

Vzornika našel v dedu
Mediji v Južni Koreji ugibajo, ali je Kim Džong Un kriv za napad na južnokorejsko bojno ladjo leta 2010, v katerem je umrlo 46 mornarjev. S tem naj bi "ljubljeni mladi general" dokazal svojo trdnost.

Uradno naj bi Kim Džong Un diplomiral na vojaški univerzi, poimenovani po njegovem dedu Kim Il Sungu, ustanovitelju Severne Koreje. Govoril naj bi več tujih jezikov, tudi angleško, in spoznal naj bi se na računalnike in tehnologijo. Kim Džong Un naj bi skušal posnemati svojega deda – celo pričesko naj bi si oblikoval tako kot Kim Il Sung. Na nastopih na državni televiziji je prevzel slog svojega deda: maoistična obleka, nazaj počesani črni lasje in dostojanstvo, ki ga Severni Korejci povezujejo z "Velikim voditeljem", ki je umrl leta 1994. Nekateri južnokorejski mediji so celo ugibali, ali je imel morda plastično operacijo, da bi bolj spominjal na svojega deda, ki ga Severni Korejci častijo kot boga.

Ključna vloga vplivnega Janga
Rojstni podatki kot tudi zakonski status, celo ime njegove matere – to naj bi bila pokojna druga žena Kim Džong Ila, Ko Jong Hui - Kim Džong Una ostajajo skrivnost. Neznanka ostaja tudi, ali bo mladi naslednik - rojen naj bi bil leta 1983 ali pa 1984 (sevrnokorejske oblasti trenutno navajajo datum rojstva 8. 1. 1983) – sam prevzel oblast ali pa bo postal figura v roki močnejših, starejših sorodnikov.

Ključno bo to, ali mu bo uspelo zagotoviti trdno podporo mlajše sestre Kim Džong Ila in njenega vplivnega moža Džang Song Thaeka. Džang, v Rusiji izobraženi tehnokrat, je bil vzhajajoča zvezda, dokler ga ni Kim Džong Il leta 2004 degradiral, najverjetneje kot opozorilo, ker je postal preveč vpliven. Kim je Džanga ob svoj bok ponovno postavil dve leti pozneje in takrat močno upošteval njegove nasvete.

Ujetnik sedanjih struktur?
Kim Džong Un naj bi se do leta 1998 šolal na angleško govoreči mednarodni šoli v Bernu (Švica). Vseskozi je uporabljal psevdonim, in sicer "Park Čol", pretvarjal pa se je, da je sin voznika. V Švici naj bi ostal do leta 2000. "Kim Džong Un se je v nasprotju s svojim očetom šolal v Švici, in upamo lahko, da bo skušal spremeniti najprej gospodarstvo, potem pa še politično prizorišče. Vprašanje pa je, koliko mu bo uspelo, če upoštevamo, da se je Kim Džong Il na svoje nasledstvo pripravljal leta in leta, se seznanjal z notranjim ustrojem države, z intrigami na dvoru Kim Il Sunga. Kim Džong Un za to preprosto ni imel časa. Verjetno bo ujetnik sedanjih struktur, ki bodo vladale v njegovem imenu," je septembra lani pojasnila novinarka TV Slovenija in poznavalka Blanka Doberšek.

Ljubitelj bejzbola in filmov
Moški, ki je 11 let preživel kot kuhar družine Kim, se v svojih spominih Kim Džong Una spominja kot robustnega in ambicioznega. Kuhar, ki je spomine napisal pod psevdonimom Kendži Fudžimoto, se mladega Kim Džong Una spominja kot tekmovalnega, celo neusmiljenega otroka. Kuhar se spominja še, da je imel rad bejzbol, tako kot njegov oče, tudi filme in da je bilo že takrat jasno, da je favorit Kim Džong Ila.

Odzivi na smrt
Umrl je Kim Džong Il