Sobotni napad na srbskega premierja Aleksandra Vučića je zasenčil komemoracijo v Srebrenici, katere glavni namen je bil poklon žrtvam genocida. Foto: Reuters
Sobotni napad na srbskega premierja Aleksandra Vučića je zasenčil komemoracijo v Srebrenici, katere glavni namen je bil poklon žrtvam genocida. Foto: Reuters
V srbskega premierja so sprva vrgli čevelj in vzklikali 'Alahu akbar' ter 'četnik' ... Foto: Reuters
... nato pa so vanj začeli metati kamenje in ga tudi zadeli. Foto: Reuters
Srbske obveščevalne službe so premierju iz varnostnih razlogov sicer odsvetovale udeležbo na žalni slovesnosti v Srebrenici. Foto: Reuters
Takole so Vučića varno pospremili do avtomobila. Foto: Reuters

V sporočilu je predsedstvo BiH-a obžalovalo sobotni napada na srbskega premierja Aleksandra Vučića in se zanj opravičilo vsem visokim predstavnikom, ki so prišli v Potočare. Vučić se je prišel poklonit žrtvam pobojev Bošnjakov v Srebrenici "v duhu sprave in spoštovanja", so zapisali.

Dan po incidentu so mediji polni odzivov na sobotni dogodek. "Kdor koli je organiziral včerajšnji incident na najbolj svetem dogodku in kraju na svetu, je povzročil nepopravljivo škodo tistim, ki so si to najmanj zaslužili - Bošnjakom, največjim žrtvam genocida in drugih oblik zločina ter nepravičnosti, ki se jim dogajajo od leta 1992 do danes," je zapisal dnevnik z največjo naklado Dnevni avaz. Med drugim je poglavar islamske skupnosti v BiH-u Husein Kavazović dejal, da se napad na Vučića ne bi smel zgoditi, saj je s tem oskrunjen spomin na žrtve zločina.

"Skoraj sovražni odnosi v BiH-u"
Srbska delegacija se je odpravila v spominski center Potočari, kjer je Vučić položil cvetje v spomin na okoli 8.000 Bošnjakov, ki so jih 11. julija 1995 ubile sile bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića in Radovana Krstića. Ko je položili cvetje, je začela množica vpiti: "Alahu Akbar" (op. p. Alah je velik!) ter "četnik" in "odgovornost". Srbska delegacija se je odpravila proti vozilu, v tistem trenutku pa je nekdo v premierja vrgel čevelj. Kot je dejal direktor direktorata za koordinacijo policije BiH-a Mirsad Vilić, so Vučićevo varnostno službo opozorili, naj ne nadaljuje poti, a so to storili kljub opozorilu.

Po vrženem čevlju je začela množica v srbsko delegacijo metati kamenje. Eden je zadel Vučića v obraz in mu razbil očala. Srbski premier sicer ni bil huje ranjen. "Poskus linčanja predsednika vlade Srbije je odraz slabih, skoraj sovražnih odnosov v BiH-u in jasno kaže, kaj si o Srbih kot narodu mislijo posamezni bošnjaški politiki in verski vodje," je izjavil srbski predsednik Tomislav Nikolić. Po njegovih besedah je bil Vučić napaden, ker je predstavljal Srbijo in ker je prišel z roko, iztegnjeno v znak sprave.

Vučić ni poslušal opozoril
"V takih primerih morajo varnostne službe poslušati vodjo varnosti. Morali bi prepoznati položaj, ko je bil vržen prvi čevelj ali izžvižgavanja, ne bi smeli nadaljevati poti in bi se morali vrniti," je po poročanju N1 dejal Vilić. Dodal je, da ne more on "ukazovati srbskemu premierju, da nekaj naredi ali ne". Srbske varnostne sile so sicer že pred samim odhodom Vučiću pot v Srebrenico zaradi varnostnih razlogov odsvetovale, saj naj bi se med množico pomešali tudi člani ekstremne navijaške skupine Torcida Sandžak.
V napadu so bili ranjeni še štirje varnostniki direktorata BiH-a in razbiti dve vozili. Srbska delegacija je v soboto predčasno zapustila spominsko slovesnost za žrtve pokola v Srebrenici. Pokol sta Meddržavno sodišče v Haagu in haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki je zaradi tega dejanja na dolgoletne zaporne kazni obsodilo več visokih vojaških poveljnikov bosanskih Srbov, označila za genocid. Tudi Evropski parlament je sprejel resolucijo o Srebrenici, v kateri ostro "obsoja genocid".

Matere Srebrenice obsodile napad
Kot je dejal predsednik Republike srbske Milorad Dodik, se ga je še posebej dotaknila reakcija Mater Srebrenice, ki so napad na Vučića v Potočarih obsodile, poroča B92. "Njihove bolečine ne more izbrisati nobena kvalifikacija dogodkov. Izgubile so svoje ljubljene, kot so jih izgubile tudi druge matere, sestre, bratje ... žrtve so bile na vseh straneh, ki so bile v vojni," je dejal.

Tako kot Vučić, ki je po napadu dejal, da si bo še naprej prizadeval za spravo med narodi, je Dodik dejal: "BiH lahko obstaja le kot skupna država vseh, ne kot organizacija, v kateri ima ekskluzivne pravice le en narod. Če nam bo to uspelo, lahko prebrodimo težave."

Nefunkcionalnost varnostne mreže v BiH-u
Ob številnih obsodbah napada na Vučića je v ospredje ponovno prišlo dejstvo, kako je v BiH-u, ki je kot država popolnoma razdrobljena, jasno, da med številnimi organi na različnih ravneh v državi ni sodelovanja, kadar pa je, je to le znak dobre volje in nikogar v bistvu k ničemur ne zavezuje. V BiH-u je 15 policijskih agencij, pri čemer med seboj sodelujejo, kakor se jim zahoče.

Čeprav je na območju Republike srbske, je spominski kompleks Potočari območje, kjer za varovanje skrbi direktorat za koordinacijo policijskih agencij v BiH-u. Ta direktorat, ki ga v drugih državah ne poznajo, ima nalogo varovati sedeže državnih institucij ter diplomatskih predstavništev v BiH-u. Gre za neke vrste nadomestek za ministrstvo za notranje zadeve na državni ravni, ki mu odločno nasprotujejo oblasti v Banjaluki, kjer želijo imeti na vsak način svojo lastno policijo.