Shod, s katerim so ljudje protestirali proti desničarjem, je bil številčnejši. Foto: Reuters
Shod, s katerim so ljudje protestirali proti desničarjem, je bil številčnejši. Foto: Reuters
V Dresdnu shod desničarjev

Hkrati se je zbralo tudi okoli 7.000 nasprotnikov desničarskega gibanja, a večjih incidentov ni bilo. Voditelji skrajne desnice so v Nemčiji v preteklosti veliko prahu dvigali s primerjavami bombardiranja s holokavstom. "Neonacisti poudarjajo maščevanje. Mi se temu zoperstavljamo s svojo željo po miru," je tokrat dejala županja Dresdna Helma Orosz.

V noči s 13. na 14. februar so zavezniška letala so v prah in pepel spremenila več stoletij staro nemško mesto Dresden, ki mu je bilo do takrat pravzaprav prizaneseno z zavezniškim bombardiranjem. Natančno število žrtev je bilo dolgo neznano, posebni odbor, ki ga je za raziskovanje pooblastila Nemčija, pa je ugotovil, da je bilo v napadu ubitih do 25.000 ljudi. To število je veliko nižje od predhodnih ocen, po katerih naj bi bilo ubitih celo 135.000 ljudi.

Neonacistilčni shod tudi na Madžarskem
Okoli 2.000 neonacistov iz vse Evrope pa se je zbralo tudi v Budimpešti. Spomnili so se obletnice poskusa nemških in madžarskih vojakov, da prebijejo sovjetski obroč okoli madžarske prestolnice leta 1945. Neonacisti ta dan imenujejo "Dan ponosa." Polcija je prijela pet ljudi, pri štirih izmed njih je našla predmete, ki bi lahko služili kot orožje.

Skrajna desnica je od začetka globalne finančne krize na Madžarskem pridobila nove privržence. V petek je v Budimpešti proti zločinom, ki naj bi jih zakrivili Romi - ti predstavljajo največjo madžarsko manjšino, protestiralo okoli 1.000 desničarjev.

M. R.

V Dresdnu shod desničarjev