V Sudanu bodo na večstrankarskih volitvah volili vse do torka. Foto: EPA
V Sudanu bodo na večstrankarskih volitvah volili vse do torka. Foto: EPA
Omar Al Bašir
V Kartumu je bil na volišču tudi predsednik Omar Al Bašir. Preden je kazalec desne roke namočil v črnilo, le tako je volilni listič legitimen, se je zadrl: "Alah Akbar!, kar pomeni Bog je velik. Foto: EPA
Volitve v Sudanu

A številni člani opozicije, ki nasprotujejo predsedniku Omarju Al Baširju, se volitev niso udeležili. Volitve bojkotirajo zato, ker se bojijo takšnih ali drugačnih nepravilnosti. Med drugim menijo, da ima vladajoča stranka Al Baširja zaradi dodeljevanja državnega denarja popolnoma v oblasti volilno komisijo in medije v državi. Prebivalci v južnem delu Sudana pa so volitve vzeli resno, saj naj bi bile te nekakšen uvod v januarski referendum leta 2011, na katerem bodo odločali o odcepitvi južnega Sudana. Volitve so otežene tudi zaradi nemirov v Darfurju, kjer v taboriščih živi okoli tri milijone ljudi.


"Želimo si, da bi volitve prinesle priložnost in mir ter da nam bodo pomagale iti domov," je za BBC dejal eden izmed prebivalcev taborišča. Volivci bodo imeli možnost voliti vse do torka.

Volitve naj bi bile pomembne za Sudan tudi zato, ker naj bi zaznamovale prehod iz vojaško-islamistične vlade v demokratično. A v medijih so že informacije, da naj bi na samih voliščih določeni posamezniki volivce prepričevali, naj volijo za Al Baširja. Glede na to, da je večina opozicijskih strank, tudi največja stranka Uma, napovedala bojkot volitev, bi lahko bili izidi v prid ravno Al Baširju, ki ga je Mednarodno kazensko sodišče obtožilo odgovornosti za vojne zločine v Darfurju.

Na volitvah tudi Jimmy Carter
Državna volilna komisija zagotavlja, da bodo volitve pravične in poštene.
Eno izmed opazovalnih komisij na voliščih vodi tudi nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter. "Volitve ne bodo popolne, saj takšne volitve ne obstajajo," je dejal v Kartumu. "Če pa nam bo uspelo, da bodo izidi volitev odražali voljo ljudstva, potem bomo lahko ocenili njihovo vrednost," je dejal Carter.

Kot poroča BBC, so volitve v Sudanu, ki ima slabo infrastrukturo, pravi logistični izziv. V 25 provincah bodo ljudje lahko oddali svoje glasove med 7. in 17. uro vse do torka. Rezultatov volitev ni pričakovati pred 18. aprilom.

Državljanska vojna v Sudanu se je končala leta 2005, ko sta uporniško Ljudsko osvobodilno gibanje (SPLM) in Al Baširjeva Nacionalna kongresna stranka dosegla dogovor, da bosta vladala skupaj. Glede referenduma januarja 2011 pa je Al Bašir dejal, da bo sprejel izida, čeprav bi ti kazali v prid samostojnosti južnega dela države.

Volitve v Sudanu