Sudanski predsenik Omar al Bašir (desno) in predsednik Čada Idriss Deby Itno. Predsednik Čada je 8. februarja letos prišel v Kartum prvič po letu 2004. Foto: EPA
Sudanski predsenik Omar al Bašir (desno) in predsednik Čada Idriss Deby Itno. Predsednik Čada je 8. februarja letos prišel v Kartum prvič po letu 2004. Foto: EPA

Podpis sporazuma po besedah predstavnikov JEM-a ni mirovni sporazum, temveč le okvir za nadaljnja pogajanja. "Danes smo v N'Djameni podpisali dogovor med sudansko vlado in JEM-om in tukaj bomo končali vojno v Darfurju," je v televizijski izjavi dejal sudanski predsednik Omar al Bašir.

Sudanski predsednik je dodal, da bo prav tako nemudoma razveljavil smrtno kazen za okoli 30 odstotkov zapornikov omenjenega gibanja. Leta 2008 je bilo zaradi napada v sudanski prestolnici Kartum aretiranih več kot 100 članov JEM-a, ki so bili obsojeni na smrtno kazen.

Konec medsoseskih napadov?
S podpisom dogovora v glavnem mestu Čada sta tudi sosednji državi pokazali, da se odnosi med njima toplijo. S tem naj bi privolili v končanje neprestanih napadov upornikov na medsosedskih teritorijih. Ker je predsednik Čada Idriss Deby Itno etnično povezan z gibanjem JEM, so ga mnogi obtoževali, da podpira Gibanje za pravičnost in enakost.

Združeni narodi ocenjujejo, da je v sedmih letih v Darfurju umrlo okoli 300.000 ljudi, a sudanske oblasti oceno zavračajo. Mednarodno haaško sodišče je med drugim izdalo nalog za aretacijo al Baširja, saj ga je obtožilo vojnih zločinov v Darfurju. Obtožnica ga v treh točkah bremeni genocida, zločinov proti človečnosti in že omenjenih vojnih zločinov. Glavni haaški tožilec Luis Moreno-Ocampo je dejal, da bi z aretacijo sudanskega predsednika preprečili počasno umiranje 2,5 milijona ljudi, ki so morali v Drafurju zapustiti svoje domove.