Tajci so po letu 2010 znova na ulicah. Takrat so na ulice prišli prav podporniki Taksina, ki so z množičnimi pohodi ohromili dele Bangkoka. V dveh mesecih nemirov je umrlo več kot 90 ljudi. Foto: Reuters
Tajci so po letu 2010 znova na ulicah. Takrat so na ulice prišli prav podporniki Taksina, ki so z množičnimi pohodi ohromili dele Bangkoka. V dveh mesecih nemirov je umrlo več kot 90 ljudi. Foto: Reuters
Tajska
Številna ministrstva so okrepila varnostne ukrepe. Foto: Reuters

Protestniki so na bangkoških ulicah peti dan. Gre za največje proteste po letu 2010, več kot 10.000 nasprotnikov pa želi izraziti nestrinjanje s premierko Jingluk Šinavatro in z njenim bratom, odstavljenim premierjem Taksinom Šinavatro, ki je po mnenju opozicije dejanski vodja vladajoče stranke Pheu Thai. Okoli 1.000 jih je v sredo obkolilo zgradbo urada za posebne preiskave, zato so morali zaposleni delo prekiniti. Predtem so protestniki zasedli tudi ministrstva za finance, zunanje zadeve, notranje zadeve, kmetijstvo ter za šport in turizem. Uslužbencem so ukazali, naj zapustijo prostore.

Policistom razširili pooblastila
Protestniki delujejo pod vodstvom voditelja Demokratske stranke Sutepa Taugsubana, za katerega je policija izdala nalog za aretacijo, a ga kljub več priložnostnim še ni aretirala.

Na ulicah Bangkoka je opaziti več policistov, kar je posledica razširitve akta o notranji varnosti, ki daje oblastem večja pooblastila - lahko postavljajo cestne zapore, uvajajo policijsko uro, prepovedo zborovanja in izvajajo preiskave.

Poslanci naj bi vlado potrdili
Premierka skuša pomiriti položaj, dejala je: "To ni Taksinov režim, gre za demokratično izvoljeno vlado." Pozvala je tudi k spoštovanju zakonov in obljubila, da oblasti ne bodo uporabile nasilja. Poslanci medtem razpravljajo o nezaupnici njeni vladi, ki jo je zahtevala opozicijska Demokratska stranka. Vladajoča stranka ima v parlamentu udobno večino, tako da bo vlada po pričakovanjih prestala glasovanje.

Najnovejše proteste so sprožili načrti stranke Pheu Thai o amnestiji, ki bi omogočila vrnitev Taksina Šinavatre iz izgnanstva v tujini. Nezadovoljstvo ni pojenjalo niti, ko je senat 11. novembra zavrnil zakon o pomilostitvi.

Napetosti v prestolnici je dodatno zaostrila neeksplodirana granata, ki so jo našli pred uradom Demokratske stranke v Bangkoku.

Zaradi zaostrenih razmer je že skoraj 30 držav izdalo opozorila o previdnosti pri potovanju po Tajski.

Na strani slovenskega ministrstva za zunanje zadeve je objavljeno naslednje sporočilo: V Bangkoku potekajo novembra 2013 številni politični protesti. Tajske oblasti so sprejele zakon o notranji varnosti, ki velja od 9. oktobra do 30. novembra za okrožja Dusit, Pom Prab in Phra Nakorn (okrožja v Bangkoku). V času izvajanja zakona o notranji varnosti je v omenjenih okrožjih povečano število pripadnikov varnostnih sil in oviran promet. Popotnikom svetujemo izogibanje večjih množic in protestov.