Hollande in Traore sta v Timbuktuju doživela navdušen sprejem. Foto: EPA
Hollande in Traore sta v Timbuktuju doživela navdušen sprejem. Foto: EPA
Francoski in malijski vojak
francioskim vojakom so pri osvoboditvi mest na severu Malija pomagali malijski vojaki. Foto: Reuters

Hollande, ki ga na enodnevnem obisku v Maliju spremljata zunanji minister Lauret Fabius in obrambni minister Jean-Yves Le Drian, je obljubil podporo Francije v boju proti islamskim skrajnežem, potem ko so jih francoske sile v treh tednih pregnale iz mest na severu te zahodnoafriške države, ki je bil pod njihovim nadzorom skoraj leto dni.

V Timbuktuju se je srečal z začasnim malijskim predsednikom Dioncoundojem Traorejem in napovedal nadaljnjo francosko podporo Maliju, da znova pridobi suverenost nad svojim ozemljem. Traore je ob tem dejal, da bodo skupaj pregnali teroriste iz njihovih zadnjih skrivališč.

"Omogočili so osvoboditev prebivalcev na severu Malija, ki so več mesecev živeli pod barbari," je v zahvali nekdanji kolonialni gospodarici dejal malijski predsednik, ki je pohvalil učinkovitost in profesionalnost francoskih vojakov.

"Naj živi Francija"
Med obiskom starodavnega mesta na severu Malija si je francoski predsednik ogledal znamenito mošejo iz leta 1325 in knjižnico inštituta Ahmeda Babe, ki hrani stoletja stare rokopise in nad katero so se ob begu znesli islamski uporniki. Po zadnjih podatkih razdejanje ni takšno, kot so se na začetku bali, saj je večina zgodovinske zbirke ostala ohranjena.

Na tisoče domačinov je z navdušenjem pozdravilo visokega gosta in ob tem vzklikalo: "Naj živi Francija" in "Hvala, Francija". "Tako sem ponosen na Francoisa Hollanda, svoja stara življenja smo dobili nazaj," je dejal krajevni mujezin Khalifa Cisse, odet v ruto v barvah franoske zastave.

V francoski operaciji je sodelovalo 3.500 vojakov ob podpori vojaških letal in helikopterjev. V spopadih z uporniki je umrl en francoski vojak. Hollande si zdaj želi, da bi glavno vlogo v operaciji prevzele afriške države, ki nameravajo v Mali napotiti do 8.000 vojakov, a imajo težave z zbiranjem sredstev in logistiko, zato je mogoče pričakovati, da se bo njihov prihod zavlekel.