V Ankari se razmere od sobote še niso umirile. Foto: Reuters
V Ankari se razmere od sobote še niso umirile. Foto: Reuters
Carigrad
Erdogan je mlade v petek pozval, naj se protestov ne udeležijo. Foto: Reuters

Pri tem je uporabila solzivec in vodne topove. Nemiri so potekali na osrednjem trgu Kizilay v turški prestolnici proti okoli 500 ljudem, ki so se želeli zbrati na kraju, kjer so varnostne sile pred natanko letom dni ubile 26-letnega demonstranta Ethema Sarisuluka. Sarisuluk je bil sicer ena izmed osmih žrtev lanskih protestov, ki so se začeli na carigrajskem trgu Taksim proti uničenju bližnjega parka Gezi.

"Ethemov morilec je policija AKP," so vzklikali protestniki v Ankari, pri čemer so imeli v mislih vladajočo Stranko za pravičnost in razvoj premierja Recepa Tayyipa Erdogana. Svojci so na kraju, kjer je bil Ethem ubit, položili cvetje.

Nemirno po vsej državi
Spopadi med policijo in protestniki, ki so želeli mirno počastiti obletnico lanskih protestov, so izbruhnili že v soboto v Carigradu, Ankari in drugih turških mestih. V Carigradu je policija prijela okoli 120 ljudi, v Ankari pa več kot 50. O manjših spopadih so poročali tudi iz drugih turških mest.

V spopadih v Carigradu so bili ranjeni štirje policisti. Oblasti so pred začetkom protestov poostrile varnostne razmere v mestu ter zaprle trg Taksim in park Gezi, ki sta bila prizorišči lanskih protivladnih protestov. Oba so v nedeljo zjutraj znova odprli, v Carigradu pa so se razmere ponovno normalizirale.

Solzivec in vodni topovi
Policija je v soboto proti demonstrantom, ki so se kljub opozorilu premierja Erdogana udeležili shoda, uporabila solzivec in vodne topove, nato pa so izbruhnili spopadi. Vse do takrat so protesti, ki naj bi se jih udeležilo le nekaj sto ljudi, potekali mirno.

Svet Evrope je ostro obsodil pretirano uporabo policijske sile nad protestniki in novinarji. Sobotni dogodki so nov primer, v katerem ravnanje ob demonstracijah v Turčiji vzbuja resne skrbi glede kršitev človekovih pravic, je opozoril komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks.

Spomnimo, na carigrajskem trgu Taksim so se 31. maja lani začeli protesti proti uničenju bližnjega parka Gezi. Protesti so se sprevrgli v splošne protivladne demonstracije, ki so se razširile po državi. V nasilju med protesti je bilo ubitih osem ljudi, na tisoče je bilo ranjenih.