Na Trafalgaru se je zbrala velika množica protestnikov. Foto: Reuters
Na Trafalgaru se je zbrala velika množica protestnikov. Foto: Reuters

Zbrane na trgu Trafalgar sta med drugim nagovorila vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn in prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon. Corbyn je član Kampanje za jedrsko razorožitev (CND) že od svojega 16. leta. CND je organiziral protest in je tudi ocenil, da se je na njem zbralo približno 60.000 ljudi. AFP sicer ocenjuje, da jih je bilo dejansko občutno manj.

"Če bi prišlo do jedrske vojne, bi sledilo množično uničenje na obeh straneh konflikta. Vsi bi morali razmišljati o humanitarnih posledicah za ljudi po vsem svetu, če bo to (jedrsko orožje) kadar koli uporabljeno," je protestnikom iz vse države sporočil Corbyn in dodal, da je ponosen, da govori na "največjem protestu proti jedrskemu orožju v generaciji". Sturgeonova je jedrsko orožje označila kot "nemoralno".

Britanska vlada naj bi še letos odločila, ali bo šla v skoraj 40 milijard vredno posodobitev zastarelih podmornic z jedrskim raketnim sistemom trident. Vlada konservativnega premierja Davida Camerona je temu naklonjena, saj da naj bi bil sistem trident ključen za zagotavljanje britanske varnosti. Laburisti so pri tem vprašanju razklani, piše AFP. Omenjene podmornice so nameščene v oporišču Faslane na zahodni obali Škotske in so zato pomembna tema tudi v škotski politiki.