Protestniki so zažigali stavbe in metali kamenje na policiste, ti pa so uporabili solzivec in vodni top. Foto: Reuters
Protestniki so zažigali stavbe in metali kamenje na policiste, ti pa so uporabili solzivec in vodni top. Foto: Reuters
false
Predsednica Bacheletova ima vse več težav zaradi korupcijskega škandala in gospodarskih težav. Foto: Reuters

Protest v Valparaisu, kjer se sestaja kongres, se je začel kot miren pohod, a je postal nasilen, ko so nekateri protestniki začeli metati kamne v policiste in zažigalne bombe v stavbe, poroča agencija Associated Press. Protestniki so tudi postavljali barikade, policija pa je odgovorila s solzivcem in vodnim topom.

Kot poroča BBC, so protesti pogost pojav na dan predsedniškega govora v kongresu o stanju v državi. Običajno povzročijo tudi precejšnjo škodo, tokrat pa so požari ušli nadzoru. V nekaterih predelih je gorelo tudi več ur po protestih. Zaradi požara, ki so ga v neki lekarni in supermarketu zanetili zamaskirani protestniki, je umrl varnostnik.

Obtožbe o korupciji in gospodarske težave
Številni prebivalci Čila so sicer jezni na vlado zaradi gospodarskih težav in korupcijskega škandala, v katerega so vpleteni tudi člani predsedničine družine, kar je povzročilo padec njene priljubljenosti. Gre za primer domnevno nezakonitega nepremičninskega posla, v katerega naj bi bila vpletena predsedničin sin Sebastian Davalos in njegova soproga.

Michelle Bachelet, ki je bila na mesto predsednice drugič, a ne zaporedoma, izvoljena leta 2013, je obljubljala zmanjšanje neenakosti in izvajanje drugih reform.

V govoru se je predsednica pohvalila z reformo, ki zagotavlja brezplačno šolstvo, na tem področju pa "ni poti nazaj". Predvsem študenti so v Čilu že večkrat na protestih množično zahtevali brezplačno šolstvo. Druge reforme pa bodo zamujale zaradi gospodarskega pešanja države, je po poročanju BBC-ja še priznala predsednica v kongresu.