62-letna Michele Bachelet je hči nekdanjega generala, po poklicu pa pediatrinja. Čile je že vodila med letoma 2006 in 2010, bila pa je tudi vodja agencije Združenih narodov za ženske. Foto: Reuters
62-letna Michele Bachelet je hči nekdanjega generala, po poklicu pa pediatrinja. Čile je že vodila med letoma 2006 in 2010, bila pa je tudi vodja agencije Združenih narodov za ženske. Foto: Reuters
Čile
Navdušeni Čilenci na ulicah Santiaga. Foto: Reuters

Bacheletova je v drugem krogu predsedniških volitev po skoraj vseh preštetih glasovnicah zbrala 62-odstotno podporo, njena nasprotnica, kandidatka konservativcev in ministrica za delo v Pinerovi vladi Evelyn Matthei pa je zbrala le 38 odstotkov glasov, kar je najslabši izid desnice na predsedniških volitvah v 20 letih.

"Zelo sem vesela zaradi doseženega rezultata. Obljubim, da bom predsednica vseh v Čilu," je dejala svojim podpornikom in dodala še: "Zelo sem ponosna, da ste me izvolili za predsednico. Ponosna sem na državo, ki smo jo zgradili, in še bolj sem ponosna na državo, ki jo bomo zgradili." "Končno je napočil čas za izvedbo sprememb. Gre za zgodovinsko priložnost za Čile, ki se je odločil za izvedbo reform, kot so brezplačni študij, povišanje davkov in nova, sodobnejša ustava," je še povedala Bacheletova.

Obljublja zmanjšanje razlik med revnimi in bogatimi
Bacheletova je v svoji predvolilni kampanji napovedala, da bo spremenila gospodarski in politični model, podedovan iz obdobja diktature Augusta Pinocheta. Obljubila je tudi reforme, ki naj bi zmanjšale razlike med revnimi in bogatimi. Čile ima namreč enega najvišjih bruto domačih proizvodov na prebivalca v Južni Ameriki, ki presega 22.000 dolarjev, kljub temu pa polovica izmed 17 milijonov ljudi zasluži manj kot 500 dolarjev na mesec. Bacheletova je napovedala tudi, da bodo čez šest let v Čilu uvedli brezplačni študij.

Evelyn Matthei, katere oče je kot general služil v režimu Augusta Pinocheta, je že priznala poraz. "Jasno je, da je zmagala. Za to ji čestitam, osebno pa bom z njo govorila še pozneje," je povedala Mattheijeva, Bacheletovi pa je že čestital tudi odhajajoči predsednik Sebastian Pinera. Uradno bo Bacheletova svoj mandat začela 11. marca prihodnje leto.

Drugič na čelu države
Bacheletova je bila na čelu Čila kot prva ženska v zgodovini že med letoma 2006 in 2010, nato pa v skladu v volilno zakonodajo ni smela znova kandidirati. Da bo najverjetnejša zmagovalka tokratnih volitev, se je nakazalo že v prvem krogu, ko je za las zgrešila potrebnih 50 odstotkov podpore. Bacheletova bo zdaj po Augustu Pinochetu, ki je državi vladal med letoma 1973 in 1990, edina voditeljica, ki bo na čelu države že drugič.