Gasilci so povedali, da so trupla žrtev požgana do nerazpoznavnosti. Foto: Reuters
Gasilci so povedali, da so trupla žrtev požgana do nerazpoznavnosti. Foto: Reuters

Ogenj je v tovarni v mestecu Gazipur izbruhnil v torek zvečer, kaj ga je povzročilo, pa še ni potrjeno. Kot poroča BBC, očividci pravijo, da naj bi ogenj najprej zajel enega izmed strojev, ki je nato eksplodiral, ogenj pa se je razširil po drugih delih tovarne. Ker v tovarni ni dovolj gasilnih aparatov in primanjkuje vode, jim požara ni uspelo pravočasno pogasiti, zato se je lahko ta razširil in zajel velik del tovarne.

Lokalni mediji poročajo, da je bilo v času, ko je izbruhnil požar, na delu najmanj 170 delavcev, v požaru jih je umrlo devet, najmanj 50 pa je bilo ranjenih. Oblasti se bojijo, da bi lahko število žrtev še naraslo, gasilci in reševalci pa so povedali, da so trupla požgana do nerazpoznavnosti.

Nevarne bangladeške tekstilne tovarne
Varnostni standardi v bangladeških tekstilnih tovarnah so izjemno slabi. Novembra lani je v podobnem požaru v eni izmed tovarn v okolici Dake, kjer je središče bangladeške tekstilne industrije, umrlo 112 delavcev, najhujša katastrofa pa se je zgodila aprila letos, ko je v zrušenju ene od tovarn umrlo več kot 1.100 ljudi, najmanj 2.500 je bilo ranjenih.

V Bangladešu je približno 4.500 tekstilnih tovarn, kjer delavci v zelo slabih okoliščinah in za izjemno nizko plačilo šivajo oblačila za večinoma zahodna podjetja. Industrija je vredna 20 milijard dolarjev in predstavlja okoli 80 odstotkov letnega izvoza države, Bangladeš pa je za Kitajsko drugi največji svetovni izvoznik oblačil. Po nesreči aprila letos so tekstilna podjetja podpisala zavezo za izboljšanje varnosti delavcev v bangladeških tovarnah, ki je vključevala tudi načrt za izboljšanje splošne varnosti, še posebej varnost zgradb in varnost pred požari.