Poplave v Srbiji so po besedah premierja Vučića najhujše v zgodovini. Foto: EPA
Poplave v Srbiji so po besedah premierja Vučića najhujše v zgodovini. Foto: EPA
Srbija
Srbska vlada je danes na predlog republiškega štaba za izredne razmere zaradi poplav in obilnega deževja razglasila izredne razmere na ozemlju celotne države. Foto: EPA
Zenica
V Zenici je voda zalila tudi trgovski center. Foto: Reuters
Katastrofalne poplave v Srbiji

Srbski premier in vodja štaba za izredne razmere Aleksandar Vučić je povedal, da bo vlada razglasila izredne razmere na območju celotne države. "To bo pomenilo angažma vseh razpoložljivih kapacitet, ki jih imamo, da bomo ublažili posledice te naravne katastrofe," je povedal Vučić. Dodal je še: "To je največja naravna katastrofa v zgodovini Srbije. Nihče ne more zmagati proti vodi ali ognju, zato je najpomembneje, da zaščitimo življenja ljudi."

Po podatkih srbskega medija B92 je en človek umrl v Umčarih, eden v Novem Sadu, med reševanjem pa je umrl tudi 42-letni reševalec. Dva človeka uradno pogrešajo.

V Srbiji neprekinjeno dežuje že 36 ur, zaradi obilnih padavin pa še vedno narašča višina rek. V Beogradu, Loznici in Valjevu je že padla rekordna količina padavin, čez sto metrov na kvadratni meter, te pa se bodo po napovedih vremenoslovcev nadaljevale tudi jutri. Oblasti opozarjajo tudi pred nevarnostjo zemeljskih plazov.

Brez elektrike 100.000 gospodinjstev
Najhuje je na zahodu in v osrednjem delu Srbije, kjer je narasla voda odnesla številne mostove in dele cest, prekinila oskrbo z elektriko in na splošno povzročila ogromno škodo na infrastrukturi. Prekinjena je ibarska magistrala, ena najpomembnejših cestnih povezav na območju, prekinjene so tudi nekatere železniške povezave.

Za zdaj so evakuirali 1.000 ljudi, evakuacije pa se še nadaljujejo. Brez oskrbe z elektriko je 100.000 gospodinjstev. Oblasti so zaprle nekatere šole, tudi v Beogradu, ki bodo zaprte do konca tedna. Vlada je vsem vrtcem in šolam po državi odredila tudi odpoved vseh zunajšolskih dejavnosti.

Slovenija bo pomagala z enoto za prečrpavanje vode
Kot še piše B92, je srbska vlada Rusko federacijo, Evropsko unijo in Slovenijo že zaprosila za humanitarno in tehnično pomoč pri odpravi posledic poplav. V boju proti podivjanim vodam pomaga 400 vojakov, tudi z vojaškimi helikopterji, čolni, cisternami z vodo in drugo opremo.

Minister za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Roman Jakič je pomoč odobril in uprava za zaščito in reševanje je že aktivirala enoto za prečrpavanje vode, ki se bo z visokozmogljivimi muljnimi črpalkami v petek dopoldne zbrala v državnem logističnem centru Roje, od koder bo krenila proti Srbiji. V petek dopoldne bo potekala tudi korespondenčna seja vlade, ki bo odločila o omenjeni pomoči.

O vremenskih težavah poročajo tudi iz Hrvaške
Zaradi orkanske burje je zaprta avtocesta med Zagrebom in Splitom na odcepu med Svetim Rokom in Maslenico, je sporočil hrvaški avtoklub (Hak). Opozorili so na možnost novih omejitev v prometu. Močan severozahodnik piha tudi v notranjosti države.

Avtocesta proti Splitu med odcepoma Posedarje in Maslenica ter državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački sta odprti zgolj za osebna vozila. Burja ovira promet tudi na avtocesti Reka-Zagreb in na jadranski magistrali.

Vremenoslovci opozarjajo prebivalce na nevarnosti, ki jih prinaša močan veter na severozahodu ter na vzhodu države, kjer ponekod tudi močno dežuje. V Dalmaciji burja ovira trajektni promet. Prekinjena je mednarodna ladijska povezava Dubrovnik-Bari. V Splitu so gasilci s cest odstranjevali drevesa in veje, ki jih je podrla burja. Gasilci so posledice silovitega vetra odstranjevali tudi v Makarski in Trogirju ter v Komiži na otoku Visu.

Kritične razmere tudi v BiH-u
Podobno vreme je tudi v BiH-u, kjer po novem v celotni Federaciji BiH-a, v desetih občinah Republike srbske, med drugim v Bijeljini in Doboju, ter v okrožju Brčko prav tako veljajo izredne razmere. Na številnih cestah in železniških progah - med drugim na magistralni cesti od meje s Hrvaško prek Doboja do Zenice in Sarajeva ter na progi od Sarajeva proti Zagrebu - je promet prekinjen, številna gospodinjstva so brez elektrike. V krajih, ki so odrezani od sveta, grozi pomanjkanje hrane, pristojni organi tudi pozivajo k uporabi filtrirane vode.

Bosanske oblasti so že zaprosile za mednarodno pomoč v boju proti poplavam in za pomoč mirovnih sil EU-ja (Eufor) v državi, ki so se že odzvale. Tudi tu pri reševanju in pomoči prizadetim sodeluje vojska z vsemi sredstvi, ki jih ima na razpolago, med drugim s helikopterji in čolni.

V Sarajevu, kjer je prav tako voda že zalila več hiš, je gladina reke Miljacke v središču mesta pri skoraj treh metrih in tako najvišja v zadnjih 15 letih, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Gladina Drine je danes zjutraj dosegla kar 530 centimetrov, rekordu se približuje tudi vodostaj Bosne.

Slabo vreme grozi tudi Bolgariji in Romuniji
Slabo vreme se počasi pomika proti vzhodu in se bliža Bolgariji in Romuniji. V Bolgariji po poplavi v kraju Knezha na severu že pogrešajo neko starejšo žensko, medtem ko naj bi na obrobju Sofije divjal manjši tornado. V Romuniji med Bukarešto in Karpati reke že nevarno naraščajo in prestopajo bregove.

Katastrofalne poplave v Srbiji