Puška nekdanjega ameriškega predsednika Groverja Clevelanda. Foto: Reuters
Puška nekdanjega ameriškega predsednika Groverja Clevelanda. Foto: Reuters
Puška, ki je pripadala sloviti ameriški revolvašici Annie Oakley. Foto: Reuters

Nacionalni orožarski muzej najmočnejšega združenja borcev za pravico do nošenja orožja v ZDA so odprli v politično konservativnem osrednjeameriškem mestu, izhodiščni točki za gorato pokrajino Ozarks, priljubljeno med turisti in lovci.

Vstop v muzej, ki se razteza na skoraj 700 kvadratnih metrov, je brezplačen, zbirko pa so sestavljali kar deset let.
Med eksponati najdemo tudi orožje, ki so ga uporabljale zgodovinske osebnosti, kot je, denimo, gravirana puška, ki jo je Napoleon Bonaparte poklonil nekemu generalu francoske vojske. Na ogled je še orožje zloglasnega odpadnika z Divjega zahoda, Jesseja Jamesa, pa tudi orožje, ki so ga v vesternih nosili hollywoodski zvezdniki, kot sta John Wayne in Clint Eastwood.

Ena od dioram prikazuje ameriškega predsednika Theodorja Roosevelta, znanega ljubitelja narave in strastnega lovca, na safariju. Spet druga prikazuje raziskovalca Lewisa in Clarka, ki sta v začetku 19. stoletja kartografirala ameriško divjino.

Raj za ljubitelje strelnega orožja
"Če ste ljubitelj orožja, boste navdušeni nad tem krajem," razlaga direktor muzeja Jim Supica v spletnem videu, ki promovira muzej kot "enega najbolj vrhunskih orožarskih muzejev na svetu". "Te pištole in puške prihajajo iz NRA-jeve zbirke, ki so jo gradili več kot 80 let, veliko pa smo jih dobili tudi iz posebnih zbirk, ki do zdaj še niso dobile možnosti razstave," je povedal Supica za Reuters.

Muzej je svoja vrata odprl ravno sredi razgrete javne razprave na temo strožje zakonodaje o posedovanju orožja. Razprava se je okrepila predvsem po decembrskem strelskem pokolu 20 otrok na osnovni šoli Sandy Hook v Connecticutu. Kljub prizadevanjem Baracka Obame, da bi uvedel zelo potrebne spremembe, pa je predsednik s svojim predlogom naletel na odpor v kongresu, v veliki večini med republikanci, ki se zgovarjajo na zloglasno drugo dopolnilo ustave - tj. pravico vsakogar do nošnje orožja. V muzeju je razstavljen tudi ta del ustave.

A Supica vztraja, da muzej, ki je v promocijskem materialu opisan kot "ilustracija tem lova, zaščite in svobode", ni političen, ampak da zgolj hrani zgodovino strelnega orožja v Ameriki.