Predsednik Obama je imel med govorom celo solzne oči. Foto: EPA
Predsednik Obama je imel med govorom celo solzne oči. Foto: EPA
Hartford
Obamov govor na univerzi v Hartfordu so poslušali tudi starši žrtev pokola v Newtownu. Foto: EPA

Obama je nastopil v mestu Hartford v Connecticutu, kjer je v pokolu v Newtownu decembra lani umrlo 26 otrok, in državljane pozval, naj zahtevajo dejanja. "Dan, ko se je zgodil Newtown, je bil najtežji dan mojega predsedovanja," je povedal Obama in dodal: "A vam povem, da če se ne odzovemo pravočasno, bo to še težji dan." "Connecticut, tu ne gre zame, ne gre za politiko. Gre za pravo stvar, ki jo moramo narediti za družine, ki trpijo zaradi nasilja, povezanega z orožjem," je še povedal predsednik.

Agencija AP je poročala, da je imel Obama ob tem, ko je govoril o Nicole Hockley, mami, ki je v pokolu izgubila svojega šestletnega sina, solze v očeh. "Če je samo ena stvar, ki jo lahko naredimo in tako preprečimo, da morajo starši pokopati svoje otroke, ali ni vredno, da se za to borimo?" je dejal Obama ob stoječih ovacijah.

Demokratski predsednik je v govoru kongresnike pozval, naj glasujejo o njegovem predlogu, ki bi prepovedal polavtomatsko orožje, omejil količino streliva v nabojnikih in uzakonil zahtevo po obveznem preverjanju morebitne kriminalne preteklosti kupcev orožja.

V Washington tudi starši 11 žrtev
S predsednikom Obamo so se na njegovem letalu Air Force One v Washington vrnili tudi starši 11 otrok, ki so umrli v strelskem pokolu v Newtownu. Njihova naloga bo, da skušajo še neodločene kongresnike prepričati, naj podprejo zakon. "Nič ne bo kongresnikov bolj prepričalo, naj podprejo zakon kot pričanje prizadetih staršev," je prepričan Obama.

Ob tem je okrcal 13 republikancev, ki so napovedali, da bodo, da bi preprečili glasovanje o zakonu, uporabili proceduralno taktiko, fillibuster. "Nekateri v Washingotonu že razmišljajo, da bi uporabili politično prevaro, da bi preprečili glasovanje. Ne sporočajo, da bodo glasovali proti spremembam, ki jih podpira večina Američanov, ampak sporočajo, da bodo naredili vse, da bi preprečili glasovanje. Sporočajo, da mnenje ljudi ne šteje, kar je močno narobe," je dejal Obama.

Američani za omejitve, NRA proti
Javnomnenjske raziskave kažejo, da večina Američanov podpira ukrepe za omejitev pravice do nošenja orožja, a skupine, ki podpirajo nošenje orožja, predvsem NRA (National Rifle Association), pri politikih lobirajo, naj glasujejo proti spremembam. Senat je pred kratkim zavrnil omenjeni predlog, saj naj zanj ne bi bilo dovolj podpore.