Sanader je obtožen prejetja nezakonite provizije in vojnega dobičkarstva. Foto: Reuters
Sanader je obtožen prejetja nezakonite provizije in vojnega dobičkarstva. Foto: Reuters
Potrdil provizijo za Sanadrja

Eden izmed nekdanjih direktorjev banke je med nadaljevanjem sojenja nekdanjemu hrvaškemu premierju na vprašanje tožilke Tamare Laptoš potrdil, da je sestavljal beležke o srečanjih med predstavniki banke Hypo in Sanaderjem na hrvaškem zunanjem ministrstvu, tudi ko ni bil navzoč na srečanjih, na katerih so se pogovarjali o 20 milijonih evrov posojila hrvaški diplomaciji v letih 1994 in 1995. Povedal je, da sta se hrvaško zunanje ministrstvo in banka Hypo za posojilo 20 milijonov evrov začela dogovarjati po posredovanju nekdanjega avstrijskega zunanjega ministra Aloisa Mocka.

Provizije običajne
V eni izmed beležk je zapisal, da bodo Sanaderju izplačali petodstotno provizijo od zneska omenjenega posojila in da bo Hypo banka uživala prednostni položaj na hrvaškem trgu. Denar so izplačali v več obrokih v gotovini, čeprav to ni bila običajna praksa, je še dejal Striedinger. Po njegovih besedah so bile provizije običajne, sicer pa so šle v breme stranke.

Striedinger, ki je priča tožilstva, se ne spomni, kakšna je bila oseba, ki je prejela denar, prepričan pa je, da to ni bil hrvaški izseljenec Eugen Laxa, čigar podpis je na nakazilih. Pojasnil je, da so mu fotografijo Laxe pokazali preiskovalci v Avstriji. Laxa naj bi bil približno 80 let star moški, denar pa naj bi prevzel nekdo vsaj dvakrat mlajši. Nikalno je odgovoril tudi na vprašanje Sanaderjevega odvetnika Čeda Prodanovića, ali je bila oseba, ki je prevzela denar, Sanader.

Vljudnostno srečanje na parkirišču
Poleg tega so predstavili dokaze, da so Laxi iz banke Hypo nakazali tudi denar za provizijo v nekem drugem primeru, in sicer na račun podjetja na Irskem. Obramba poskuša dokazati, da je Laxa posloval s Hypom, medtem ko tožilstvo trdi, da ga je Sanader uporabil kot kritje za izplačilo provizije in da Laxa, ki je medtem umrl, sploh ni vedel za posojilo.

Striedinger je povedal, da osebno ni sodeloval v pogajanjih o pogojih za omenjeno posojilo, sicer pa je bil nekajkrat s takratnim direktorjem banke Wolfgangom Kultererjem na srečanjih na sedežu hrvaške diplomacije, kjer so se pogovarjali o političnem položaju na Hrvaškem. Imeli naj bi tudi druge manjše poslovne dogovore. Tam naj bi spoznal tako Sanaderja kot takratnega vodjo hrvaške diplomacije Mateja Granića.

Striedinger se je spomnil, da sta se enkrat s Sanaderjem "vljudnostno" srečala na parkirišču pred poslopjem Hypo Leasinga v Celovcu. Takrat je spoznal tudi Sanaderjevo ženo Mirjano, ki je tudi bila na parkirišču. Ni pa potrdil, da bi Sanader prejel kakršno koli ovojnico od Kultererja, kar je prejšnji teden trdil Drago Vidaković.

Sanader zanika
Nekdanji direktor Hypo Leasing Kroatine Vidaković je zatrdil, da je na začetku leta 1995 videl Kultererja, kako je Sanaderju izročil rumeno pisemsko ovojnico, in da je v krogih banke Hypo slišal, da je treba Sanaderju izplačati petodstotno provizijo. Obramba Sanaderja trdi, da Vidaković ni kredibilna priča, ker ga hrvaško tožilstvo preiskuje zaradi suma korupcije v nekem drugem primeru, in da se je Vidaković pogodil s tožilstvom v zameno za tovrstno pričanje.

Sanader, ki je obtožen prejetja nezakonite provizije in vojnega dobičkarstva, je odločno zanikal, da bi se s Striedingerjem srečala na parkirišču. Srtiedinger pa je povedal, da je beležke o posojilu sestavljal po naročilu Kultererja, potem ko mu je ta narekoval vsebino pogovorov s Sanaderjem.

Kulterer bi pričal prek videokonference
Kulterer, ki bi tudi moral pričati, se ni pojavil na sojenju. Opravičil se je, da je povabilo prejel 13. decembra, in predlagal sodišču, da bi ga zaslišali po videopovezavi. Sodnik Ivan Turudić je opozoril, da se je Kulterer opravičil že drugič. Napovedal je, da bodo naknadno odločili o njegovem zaslišanju po videopovezavi. Sojenje se bo nadaljevalo v petek z novimi pričami.

Iz pripora že v petek?
Hrvaško vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbe tožilstva in obrambe Sanaderja, kar pomeni, da bo čez nekaj dni na prostosti. Sanaderja bodo izpustili iz pripora, ko bo plačal 12,4 milijona kun (1,8 milijona evrov) varščine.

Ustavno sodišče je prejšnji teden odločilo, da morajo Sanaderja izpustiti iz zapora in sicer ob najvišji varščini v zgodovini hrvaškega pravosodja. Znesek so zagotovili njegova družina in prijatelji, ko so zastavili hipoteko na svoje nepremičnine, predvsem hiše in stanovanja. Med drugimi je svojo kot hišo zastavil predsednik prejšnjega sklica hrvaškega sabora Luka Bebić. Potem ko bodo vpisali državo kot lastnico nepremičnin, bo Sanader na sodišču moral obljubiti, da ne bo več pobegnil, ter da se bo odzval na vsako povabilo sodišča. Postopek za vpis novih lastnikov bodo sprožili v petek.

Potrdil provizijo za Sanadrja