Kronanje naslednikov in Ćoaba v krsti. Foto: Reuters
Kronanje naslednikov in Ćoaba v krsti. Foto: Reuters
Novi kralj Romov. Foto: Reuters

Šest kilometrov dolga povorka je potekala od pokojnikovega doma v transilvanskem Sibiu do pokopališča, jokajoči pogrebci (med njimi je bilo tudi veliko Neromov) pa so nosili velike transparente s Ćoabovo fotografijo. Pokojnik je ležal v klimatizirani krsti s steklenim pokrovom, na ogled vsem, ki so se želeli še zadnjič posloviti od svojega kralja.

Ćoaba, ki je kot kralj leta 1997 nasledil svojega očeta, je bil med romsko skupnostjo izjemno priljubljen - ljudem je vedno rad pomagal, jim svetoval, naj ne prosjačijo po ulicah, in jih spodbujal k šolanju ter pozival, naj se odločneje zavzamejo za svoje pravice. Zaradi deportacije Romov v Franciji se je tudi osebno obrnil na takratnega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja.
"Bil je velik človek. Skrbel je za romsko skupnost in omogočil njeno integracijo v romunsko družbo. Po njegovi zaslugi so danes številni Romi šolani," je predstavnikom medijem povedal njegov sorodnik Ion Rudaru.

Hči pobegnila s poroke
Ćoaba je zaslovel, potem ko je leta 2004 njegova 12-letna hči pobegnila izpred oltarja z lastne poroke, ker se ni želela poročiti tako mlada. To ga je spodbudilo, da je postal aktivist za izobraževanje mladih Romkinj in začel zagovarjati tezo, da se dekleta ne bi smela poročati pred 16. letom starosti. Njegova hči Ana-Marija se je sicer pozneje vrnila in le 14-letna "opravila svojo dolžnost" - tj. se poročila z moškim, ki ji ga je izbral njen oče.

Pred pogrebom Ćoabe so za novega mednarodnega romskega kralja na tradicionalni slovesnosti okronali njegovega najstarejšega sina Dorina, medtem ko je mlajši sin Daniel prevzel krono kralja romunskih Romov.

Ćoaba je umrl nenadoma prejšnji teden, ko je dopustoval v turškem letovišču Antalya. Organizacijo pogreba je v svoje vajeti takoj prevzela njegova žena Marica, s katero se je Ćoaba poročil, ko je bilo njej 14 let. V zakonu so se jima rodili štirje otroci. Ćoaba je kot človek, ki je ljubil razkošje, imel kar nekaj limuzin, pohištvo v svoji razkošni rezidenci je dal pozlatiti, stene pa krasijo njegovi portreti. Na vseh slikah so ga upodabljali s krono, masivno ogrlico in 2,5 kilograma težkim zlatim žezlom v rokah.