Eden izmed plakatov, ki bodo viseli po Zagrebu, prikazuje poljub dveh moških. Foto: www.jutarnji.hr
Eden izmed plakatov, ki bodo viseli po Zagrebu, prikazuje poljub dveh moških. Foto: www.jutarnji.hr

"Hrvaška to lahko prebavi", "Gremo globlje", "Mediteran, kot resnično je" so le nekateri izmed sloganov kampanje za zagrebško parado ponosa, ki bo 19. junija v Zagrebu. Slike moških zadnjic, moškega poljuba in policista s spolnim pripomočkom bo mogoče srečati na številnih zagrebških prizoriščih, organizatorji parade pa so prepričani, da so Hrvati pripravljeni sprejeti različne spolne identitete in da bodo spoznali sporočilo plakatov.

"Potem ko smo organizirali osem parad ponosa, smo prepričani, da so Hrvati pripravljeni sprejeti različne spolne identitete in spolne prakse vseh. Želeli smo si najostrejšo kampanjo do zdaj, saj je bilo prvih osem usmerjenih predvsem v opozarjanje na človekove pravice in diskriminacijo. Tudi ta gre v tej smeri, a sporočilo, ki ga pošiljamo je, da je Hrvaška pripravljena na različnost. Dokaz za to je deveta parada ponosa," je za Jutarnji list povedal Franko Dota, eden izmed organizatorjev parade.

Deseta parada ponosa bo v Sloveniji potekala 3. julija, spremljevalni dogodki pa se bodo začeli že 25. junija.

Kampanjo zasnovali že pred leti
Javnost bo lahko videla pet plakatov, ki prikazujejo spolne prakse vseh ljudi, so prepričani organizatorji. Na enem izmed plakatov je policist, ki v roki drži spolni pripomoček, ob njem pa piše "organi reda so tu, da služijo". "Gre za jasno sporočilo, a obenem nam plakat sporoča tudi, da ni pomembno, kakšna je spolna identiteta policista in zakaj uporablja spolni pripomoček," je povedal Dota.

"Enako je tudi s plakatom z geslom "gremo globlje", ki nam sporoča, naj se upremo homofobiji, gre pa tudi za parafraziranje slogana, ki ga je stranka HDZ uporabila na volitvah pred tremi leti," je prepričan Dota, ki pojasnjuje še, da ima vsak izmed plakatov svojo zgodbo in da so si kampanjo zamislili že pred nekaj leti, a so jo realizirali šele zdaj, ko so prepričani, da so Hrvati nanjo pripravljeni.