Paradi ponosa so se pridružili nekateri diplomati in člani EP-ja. Foto: EPA
Paradi ponosa so se pridružili nekateri diplomati in člani EP-ja. Foto: EPA

Dve uri trajajoče prve Parade ponosa v Litvi, poimenovane "Za enakopravnost", se je udeležilo okoli 500 ljudi, med njimi več tujcev, diplomatov in pet članov Evropskega parlamenta.

"Tukaj smo zato, ker verjamemo v pravično družbo. Etikete so namenjene označevanju, oblekam, ne ljudem. Danes smo tukaj zato, da z ljudi odstranimo etikete," je ob tem dejala švedska ministrica za evropske zadeve Birgitta Ohlsson. "Tu smo za svobodo, za enakopravnost, za Evropo. Nikoli ne bomo dopustili, da homofobnost zavlada na ulicah," je dodala.

"Švedska je že izbrisala tradicionalne družine. Zdaj so prišli sem, da bi nam povedali, kako naj živimo, kako naj mislimo in s kom naj spimo. Litva ne bo dopustila takšnih perverznosti," je menil eden izmed udeležencev protesta Jonas Kempinskas.

Protestniki metali predmete v policiste
Protestniki, zbralo se jih je okoli tisoč, so žalili udeležence parade in za njih molili v bližnji katedrali, v pripadnike varnostnih sil pa metali dimne bombe, kamenje in ulične znake. Policija je pridržala 19 ljudi, med njimi dva litovska poslanca, ki pa so ju že izpustili. Eden izmed policistov je bil lažje ranjen.

Javnomnenjske raziskavi v pretežno rimskokatoliški Litvi so pokazale, da več kot dve tretjini Llitovcev nasprtotujeta Paradi ponosa. "Homofobija je velik problem v litvi. Temu je tako, ker je homofibija pri nas institucionalizirana," je povedala ena od udeleženk parade.