Čenova med svojimi nastopi ne govori, ampak zgolj maha množici, kadi in zre v daljavo. Foto: Reuters
Čenova med svojimi nastopi ne govori, ampak zgolj maha množici, kadi in zre v daljavo. Foto: Reuters
Preobrazba traja štiri ure. Foto: Reuters
Ob vsakem nastopu Čenova pritegne kopico radovednežev. Foto: Reuters

1,55 metra visoka nekdanja gospodinja mora nositi posebne čevlje, da doseže 1,80 metra, kolikor je meril leta 1976 umrli kitajski politik, teoretik in predsednik komunistične partije.
57-letna Sečuanka se danes preživlja s 40-minutnimi nastopi, v katerih brez besed zdaj maha množicam pred Vrati nebeškega miru, zdaj strastno kadi in svečano zre v daljavo, kot da bi razmišljala o svetli prihodnosti demokratične republike.

Čen Jan, ki je bila pred leti zgolj lokalna atrakcija, je danes slavna po vsej Kitajski, in čeprav je le ena izmed peščice Maovih oponaševalcev, je edina ženska. Izdajanje za velikega vodjo je na Kitajskem kljub temu še vedno občutljiva zadeva. Tako so jo po navedbah kitajskih medijev oblasti enkrat že zaslišale, potem ko je dala intervju za nekega tujega novinarja. Od takrat dalje intervjujev za tuje medije ne daje.

Zasmehovanje
A spominjati na pokojnega voditelja za Čenovo ni lahko. V intervjuju leta 2007 je tako v solzah povedala, kako so jo v mladosti zaradi podobnosti z Maom nenehno zasmehovali. Šele leta 2006 je končno sprejela svoj videz in zbrala pogum, da se udeleži šova na kitajski televiziji. Vživljanje v kožo velikega Maa je bilo takrat pojmovano kot preveč kontroverzno, so ji pa na oddaji dovolili, da oponaša Tang Gvočjanga, znanega igralca, ki je večkrat upodobil Maa v zgodovinskih filmih. Čenova ni zmagala, a je bila ob prihodu domov sprejeta kot prava zvezda, kar jo je povsem presenetilo.

Časopis Čongčing Times je leta 2007 zapisal, da ko se Čenova pojavi na ulici, številni prebivalci pristopijo k njej, da bi se rokovali z njo ali jo fotografirali. Včasih se okoli nje zbere toliko ljudi, da mora za red skrbeti policija. V tistem času je Čenova za svoj nastop prejemala po 2.000 juanov (240 evrov) - danes se ji je cena dvignila na petkratno vsoto in ima tudi svojega menedžerja. Nastopa samo po dogovoru in nikdar ne vzame ponudbe, ki bi lahko bila kontroverzna. Prireditelji, ki si želijo njenega nastopa, ji morajo vnaprej poslati vabilo z vladnim žigom.

Dolgotrajne priprave
Pred vsakim nastopom se Čenova naliči, poudari obrvi, uredi pričesko, si namesti na brado prepoznavno Maovo znamenje in se obleče v sivo obleko, v kateri je vedno nastopal pokojni politik. Celoten proces traja okoli štiri ure in stane 240 evrov.

Svoj dom Čenova - razen za svoje nastope - le redko zapušča, saj se ji zdi, da ne more uživati v običajnih ženskih dejavnostih, kot sta ples in igranje mahjonga. V prostem času s pomočjo zgodovinskih televizijskih filmov preučuje telesno govorico pokojnega vodje in si nadvse želi zaigrati v enem izmed takih filmov. Po navedbah kitajske revije Global People sta se z možem, ki ni prenesel "živeti in spati z Maom", razšla, a sta se leta 2010 pobotala.

Zaradi poosebljenja z Maom ima Čenova občasno tudi težave ostajati svoja lastna osebnost. Tako zdaj zunaj lastnega doma (pa še tu redko) nikdar ne nosi obleke, ker jo je nek mimoidoči nekoč obtožil, da se z "oblačenjem v žensko" roga iz predsednika, pa je v resnici zgolj nosila krilo.