Med prebežniki z Bližnjega vzhoda prevladujejo Sirci, ki so morali državo zapustiti zaradi državljanske vojne. Foto: Jurij Kodrun
Med prebežniki z Bližnjega vzhoda prevladujejo Sirci, ki so morali državo zapustiti zaradi državljanske vojne. Foto: Jurij Kodrun

Madžarska medtem hiti postavljati ograjo na meji s Srbijo, saj želi preprečiti prihod novih beguncev na svoje ozemlje. Kot smo že poročali, na Madžarskem za september napovedujejo zaostritev zakonodaje, s katero bodo kriminalizirali nezakonito prečkanje meje in poskuse premagovanja ograje.

Ljudje, ki so pobegnili predvsem z Bližnjega vzhoda in iz nekaterih delov Afrike, pa želijo tudi Madžarsko zgolj prečkati in boljše življenje poiskati na severu Evrope, predvsem v Nemčiji.

Kot poroča b92.net, je po zadnjih podatkih srbsko-madžarsko mejo v bližini mejnega prehoda Roszke prestopilo okoli 3.000 prebežnikov, med njimi 700 otrok. Večina prebežnikov prihaja iz Sirije, Afganistana in Pakistana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mejni prehod Roszke je eno redkih območij, kjer Madžarska še ni postavila zaščitne, štiri metre visoke žičnate ograje, ki jo sicer gradi vzdolž 175 kilometrov dolge meje s Srbijo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Nad begunce s psi in konji
Načelnik madžarske policije Karoly Papp je medtem napovedal, da bodo kot okrepitev na že varovano obmejno območje poslali več kot 2.000 patrulj tako imenovanih "obmejnih lovcev", skupaj s psi in konji, v nadzor pa bodo vključili tudi helikopterje, poroča STA.

Madžarska policija je včeraj izstrelila solzivec proti okoli 200 beguncem, ki so hoteli zapustiti sprejemni center za begunce blizu meje s Srbijo. Begunci namreč bežijo iz sprejemnega centra, ker ne želijo biti registrirani na Madžarskem.

Po sporazumu EU-ja Dublin III je predvidena možnost, da katera koli članica Unije prebežnike vrne v državo članico, kjer so bili najprej registrirani, še poroča b92.net.

V fotogaleriji si oglejte fotografije razmer in ljudi na meji med Srbijo in Madžarsko ter na železniški postaji v Budimpešti.

Avtor fotografij je Jure Kodrun.