Pred tednom dni je afganistanski vojak ubil štiri francoske vojake. Foto: EPA
Pred tednom dni je afganistanski vojak ubil štiri francoske vojake. Foto: EPA

Sarkozy je po pogovorih z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem v Parizu poleg umika francoskih vojakov napovedal, da bodo Natu predlagali, da bojne operacije konča leta 2013 in ne 2014, kot načrtuje severnoatlantsko zavezništvo.

Francija ima v Afganistanu četrti največji kontingent za ZDA, Veliko Britanijo in Nemčijo. Nato je sicer Francijo že opozoril, naj se drži dogovorjenega načrta, po katerem naj bi se bojne naloge mednarodnih sil v Afganistanu končale do konca leta 2014, nato naj bi odgovornost za varnost v državi prevzele afganistanske sile.

Sarkozy je še napovedal, da bo Francija v zahodni afganistanski provinci Kapisa, kjer je nameščena večina francoskih vojakov, odgovornost za varnost od marca letos predala afganistanskim silam. "Nadaljevanje tega postopnega prenosa omogoča načrtovanje vrnitve vseh naših bojnih enot do konca leta 2013," je dodal.

Pojasnil je, da se bo letos v Francijo vrnilo kakih tisoč francoskih vojakov od skupno 3.600, kolikor jih zdaj sodeluje v mednarodnih silah Isaf pod poveljstvom Nata v Afganistanu. Lani poleti je napovedal, da se bo letos v domovino vrnilo 600 vojakov.

Operacijo urjenja afganistanske vojske, ki jo je Sarkozy prekinil po incidentu, v katerem je afganistanski vojak pred tednom dni v Afganistanu ubil štiri francoske vojake, bo francoska vojska znova začela izvajati v soboto, je še povedal francoski predsednik.

Dodal je, da bo francoska vojska tudi po letu 2013 nadaljevala urjenje afganistanskih sil, a z veliko manj vojaki kot zdaj. Ostalo naj bi jih še "nekaj sto".