Ženske so za isto delovno mesto še vedno plačane manj kot moški. Foto: Reuters
Ženske so za isto delovno mesto še vedno plačane manj kot moški. Foto: Reuters
V Franciji je zakon o enaki plači v veljavi že 45 let, a v praksi ne deluje vedno. Foto: Reuters

Francoska vlada je predlog novega zakona o delu sindikatom in delodajalcem razkrila v sredo, zakonski osnutek pa bo v parlament na potrditev romal prihodnji mesec. Če bo predlog sprejet, bo zakon stopil v veljavo do leta 2020.

Kljub zakonu o enaki plači iz leta 1973 so v Franciji moški še vedno plačani v povprečju 9 odstotkov več kot ženske.

Ukrep je del zakona o reformi sociale, ki ga bo kabinet premierja Edouarda Philippa predstavil konec aprila. "Noro je, da vse to zakonsko že obstaja, v praksi pa enakosti še kar ni," je opozoril Philippe. "Naš cilj je, da preidemo z lepih besed na resnično enakost."

Francoski dnevnik Liberation je medtem ceno izvoda današnjega časnika za moške simbolno podražil za 25 odstotkov. V Franciji so namreč lani ženske v poprečju zaslužile 25,7 odstotka manj kot moški.

Najbolje v Romuniji, najslabše v Estoniji
In kako bi novi zakon deloval? V plačne sisteme podjetij bi namestili posebno programsko opremo za nadzor nad neupravičenimi vrzelmi v plačah zaposlenih. Večja podjetja - tista, ki zaposlujejo najmanj 250 ljudi - naj bi novo programsko opremo dobila že naslednje leto, manjša podjetja s številom zaposlenih med 50 in 249 pa leta 2020, navaja BBC.

Novi sistem bodo nato zagnali leta 2022, tista podjetja, ki neupravičenih plačnih razlik ne bodo odpravila v treh letih od opozorila, pa jim bo grozila visoka denarna kazen.

V članicah EU-ja je sicer povprečni "nepojasnjeni" razkorak med plačami v povprečju 11,5-odstoten, kažejo podatki Eurostata. Najbolje se godi ženskam v Belgiji, kjer je delež 2,5-odstoten, najslabše pa v Litvi z vrtoglavim 24-odstotnim razkorakom.