Francoske obveščevalne službe naj bi s padali spuščale orožje upornikov v gorah južno od glavnega libijskega mesta. Foto: EPA
Francoske obveščevalne službe naj bi s padali spuščale orožje upornikov v gorah južno od glavnega libijskega mesta. Foto: EPA

Takšna je ugotovitev uglednega francoskega dnevnika Le Figaro, ki so jo kasneje potrdili v generalštabu francoske vojske.

Časopis, ki se je skliceval na tajne dokumente francoske obveščevalne službe in visoke uradnike, piše, da je cilj pomagati upornikom obkoliti Tripolis.

S tem ko bi obkolili libijsko prestolnico, bi lahko namreč v samem mestu sprožili upor proti Gadafiju, ocenjujejo neimenovani francoski predstavniki. Kot pojasnjujejo, Gadafijevi plačanci, ki se borijo za Gadafija, ne dobivajo več denarja, težave imajo tudi pri oskrbi s hrano in gorivom. Uradni Pariz sicer pisanja časnika ni ne potrdil ne zanikal.

Napredovanje upornikov na zahodu
Berberska plemena, ki so se pridružila uporu proti Gadafiju, so na območju Džebel Nafuse že zasedla več manjših krajev. Medtem so libijski uporniki na zahodu Libije, kakih 150 kilometrov jugovzhodno od Tripolisa, preteklo noč zasedli veliko skladišče orožja Gadafijevih sil, poroča televizijska postaja Al Džazira. Med drugim so iz podzemnega skladišča odpeljali dva ruska tanka T-55.

Nadaljujejo se tudi napadi letalskih sil Nata na cilje v Libiji. V četrtek bo minilo tri mesece, od kar je zavezništvo prevzelo poveljevanje operaciji, za katero je za zdaj povsem nejasno, kdaj se bo končala.

Nato na delu vsaj do septembra
Italija je prejšnji teden pozvala k začasni prekinitvi napadov, v torek pa je poveljnik operacije, kanadski general Charles Bouchard, dejal, da ne vidi potrebe po tem, niti to ne bi bilo primerno. Kot je poudaril, bo Nato nadaljeval pritisk, dokler bo Gadafi ogrožal civiliste. Mandat Natove operacije so sicer podaljšali še za 90 dni, tako da bo trajala vsaj do konca septembra.