Množica protestnikov se je pred poslopjem narodne skupščine zbrala takoj po odločitvi vlade, da bo pri sprejemanju reforme obšla parlament. Foto: EPA
Množica protestnikov se je pred poslopjem narodne skupščine zbrala takoj po odločitvi vlade, da bo pri sprejemanju reforme obšla parlament. Foto: EPA
false
Vlada je uporabila poseben člen ustave 49.3, ki ga je doslej v času predsednikovanja Hollanda uporabila le enkrat. Foto: EPA
Protesti po Franciji po sprejemu reforme trga dela

Pred poslopjem narodne skupščine, kjer je premier Manuel Valls v torek zvečer poslance seznanil z odločitvijo vlade, se je že popoldne zbralo več sto protestnikov, ki so pozivali k odstopu predsednika Francoisa Hollanda in vzklikali: "Prava demokracija je tukaj!" Protestniki, ki odlok doživljajo kot žalitev ljudi, so protest nadaljevali ponoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na več protestih je izbruhnilo nasilje, tarča protestnikov pa je bila predvsem vladajoča Socialistična stranka. V manjšem mestu Caen je bil razdejan lokalni sedež stranke. V Nantesu, kjer se je zbralo okoli 400 ljudi, pa je prišlo do spopadov med protestniki in policijo.

V Toulousu so bili v spopadih s policijo ranjeni dva protestnika in policist. Šest policistov je bilo ranjenih v Grenoblu, kjer je policija uporabila solzivec. Policija je zoper protestnike solzivec uporabila tudi v Montpellieru. Protesti so med drugim potekali tudi v Lillu, Marseillu in Lyonu.

Do vlade kritični tudi poslanci vladajočih socialistov
Vlada se je razpravi v parlamentu izognila, potem ko je postalo jasno, da reformi nasprotuje tudi okoli 40 poslancev vladajoče Socialistične stranke, to pa je storila z uporabo posebnega ustavnega določila. To določilo je bilo v času predsednikovanja Hollanda doslej uporabljeno le enkrat, in sicer lani za sprejetje druge sporne gospodarske reforme o deregulaciji nekaterih sektorjev in delovnem času trgovin.

Reformo trga dela lahko zdaj ustavi le nezaupnica vladi, o kateri bodo v parlamentu glasovali v četrtek. Po mnenju poznavalcev za izglasovanje nezaupnice ni veliko možnosti. Za to je namreč potrebna podpora 289 poslancev in poslank v 577-članskem parlamentu. Stranki, ki sta vložili nezaupnico, imata 226 poslancev, k podpori pa sta pozvali tudi do reforme kritične predstavnike levice, med katerimi je tudi okoli 40 poslancev socialistov. Premier Valls je v torek zvečer že dejal, da se nezaupnice ne boji.

Lažje zaposlovanje ali lažje odpuščanje?
Medtem ko vlada trdi, da želi z reformo sprostiti po njenem mnenju preveč tog trg dela in znižati brezposelnost, ki vztraja pri okoli desetih odstotkih, predvsem sindikati in študenti pa opozarjajo, da bo reforma močno skrčila delavske pravice. Reforma namreč omogoča lažje odpuščanje delavcev in omogoča še večjo prilagodljivost 35-urnega delovnika. Študentske organizacije ob tem dvomijo, da bo reforma prinesla nova delovna mesta za mlade.

Predlog reforme je na ulice francoskih mest v zadnjih dveh mesecih pognala na stotisoče protestnikov. Sedem sindikatov je že pozvalo k splošni stavki in novim protestom 17. in 19. maja.

Protesti po Franciji po sprejemu reforme trga dela