Število rumenih jopičev močno usiha. Fotografija je z enega od prejšnjih protestov. Foto: Reuters
Število rumenih jopičev močno usiha. Fotografija je z enega od prejšnjih protestov. Foto: Reuters

V Amiensu, rojstnem kraju med protestniki osovraženega predsednika Emmanuela Macrona, je policija streljala solzivec na okoli 1.200 ljudi, potem ko je skupina protestnikov, kot je sporočila policija, metala kamne na policiste, napadla lokalne podružnice bank in zažigala smetnjake. Policija je še sporočila, da je pridržala 27 ljudi. Medtem se je v Parizu s policijo spopadlo več sto protestnikov.

Kot poroča Reuters, se zdi, da gibanje, ki protestira proti previsokim življenjskim stroškom in politikam Macrona, ki ga označujejo za predsednika bogatih, izgublja zagon.

Na prejšnjih protestih je namreč po državi protestiralo le 12.500 ljudi, kar je bilo po oceni notranjega ministrstva najmanj od začetka protestov konec lanskega leta. Na vrhuncu novembra je bilo v Franciji na ulicah več kot 300.000 ljudi.

Zaradi množičnosti protestov pa je moral Macron privoliti v nekatere, kot poroča Reuters, drage ukrepe. Obljubil je ukrepe v vrednosti več kot 10 milijard evrov z namenom okrepiti kupno moč ljudi z nižjimi prihodki, kljub temu pa so protesti in izgredi potekali naprej.
Prejšnji mesec sta minili dve leti, odkar je Macron prišel na oblast, ob obletnici pa je napovedal davčne olajšave v vrednosti pet milijard evrov in nekatere druge ukrepe.

Ob tem kaže, da so protesti škodovali Macronovi stranki pred nedeljskimi evropskimi volitvami v Franciji. Glede na javnomnenjske ankete je Naprej, republika namreč izenačena s skrajno desnim Nacionalnim zborom Marine Le Pen.