Iz Alepa in drugih krajev v Siriji poročajo o vse pogostejših napadih na civilno infrastrukturo. Foto: Reuters
Iz Alepa in drugih krajev v Siriji poročajo o vse pogostejših napadih na civilno infrastrukturo. Foto: Reuters
Alep
V vzhodnem delu Alepa, ki je v rokah upornikov, živi okoli 250.000, za njih pa naj bi skrbelo le nekaj deset zdravnikov. Foto: Reuters

Največja bolnišnica v vzhodnem delu sirskega mesta, ki ga nadzorujejo uporniki, je bila uničena v današnjih zračnih napadih, v katerih so umrli najmanj trije vzdrževalci v bolnišnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Adham Sahloul iz Sirsko-ameriške zdravstvene družbe je potrdil, da je bolnišnica "povsem uničena ... ni je več." "Bolnišnica ni več uporabna. Ne da se je popraviti, pravijo osebje in zdravniki tam," je dodal. Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je prav tako potrdil uničenje bolnišnice. Letalski izstrelki so bolnišnico zadeli neposredno, je sporočil Observatorij. V zadnjih tednih so prav to bolnišnico večkrat zadeli. Napadi so sprožili ogorčenje mednarodne javnosti zaradi obstreljevanja stavb s civilisti.

ZN-ov koordinator za pomoč v izrednih razmerah Stephen O'Brien je po poročanju BBC-ja opozoril, da je zdravstveni sistem v tem delu mesta uničen, obe strani pa je pozval k tedenskim dvodnevnim humanitarnim premorom v spopadih. V teh 48 urah naj bi tako v mesto dostavili humanitarno pomoč.

Sirska vojska, podprta z ruskimi vojaškimi letali, že dlje časa oblega in napada vzhodni del Alepa. Od začetka vladne ofenzive na ta del mesta pred dvema tednoma je po poročanju BBC-ja tam umrlo na stotine ljudi.

ZDA prekinile pogovore z Rusijo
Zaradi obtožb, da Rusija ne spoštuje svojih zavez iz sporazuma o prekinitvi ognja, so ZDA v ponedeljek sporočile, da prekinjajo dvostranske pogovore s to državo o končanju nasilja v Siriji. "Te odločitve nismo sprejeli zlahka," je dejal predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva John Kirby.

Medtem ko Moskvi očitajo kršitev sporazuma, pa v Washingtonu poudarjajo, da so ZDA storile vse, da bi dosegle dogovor, s katerim bi končali nasilje v Siriji. Kirby je ob tem Rusijo in režim v Damasku obtožil, da stopnjujeta napade na ključno civilno infrastrukturo, kot so bolnišnice, ter preprečujeta, da bi prebivalci dobili humanitarno pomoč, ki jo krvavo potrebujejo.

Ameriški zunanji minister John Kerry je zaradi vedno hujših razmer v Alepu na severu države že prejšnji teden zagrozil s prekinitvijo rusko-ameriških pogovorov o Siriji.

Moskva "obžaluje"
Rusko zunanje ministrstvo je v odzivu na ameriško odločitev izrazilo obžalovanje. Washington želi prevaliti krivdo za neuspeh na Moskvo, so sporočili na ministrstvu. "Obžalujemo odločitev Washingtona," je izjavila tiskovna predstavnica ministrstva Marija Zaharova.