Na Trgu svetega Petra v Vatikanu je v nedeljo plapolala tudi albanska zastava. Foto: Reuters
Na Trgu svetega Petra v Vatikanu je v nedeljo plapolala tudi albanska zastava. Foto: Reuters
Albanija
Leta 1993 je Albanijo obiskal papež Janez Pavel II. Foto: EPA

Obisk ene najrevnejših evropskih držav je papež napovedal ob nedeljski molitvi angelus in se tako odzval na povabilo albanskega premierja Edija Rame, ki ga je povabil med aprilskim srečanjem v Vatikanu.

Vatikanski tiskovni predstavnik je pojasnil, da si je Frančišek za svojo prvo destinacijo v Evropi zaželel "državo z obrobja", kjer sta se v preteklosti dogajali družbeno in versko preganjanje.

Večinsko albansko prebivalstvo so muslimani, medtem ko je katoličanov približno šestina. Petina od okoli treh milijonov prebivalcev je pravoslavne veroizpovedi.

Albanija je bila najbolj izolirana država v Evropi v času komunističnega režima diktatorja Enverja Hoxhe, ki je med kulturno revolucijo leta 1967 celo razglasil prvo ateistično državo na svetu. Posledica njegove politike sta bili uničevanje mošej in cerkev ter zapiranje duhovnikov in imamov.

Obisk za pogum
Pogubno politiko stalinističnega diktatorja prebivalci čutijo še danes, upanje pa vidijo v približevanju Evropski uniji. Na začetku junija je Evropska komisija Albanijo priporočila za podelitev statusa kandidatke za članstvo.

Komunistični režim je padel leta 1992 in leto dni pozneje je državo obiskal papež Janez Pavel II. Papež Frančišek je povedal, da želi s svojim obiskom opogumiti Albanijo, ki je dolgo trpela zaradi ideologije preteklosti.

Marca lani izvoljeni papež je v prvem letu papeževanja dvakrat potoval v tujino, v Brazilijo in na Bližnji vzhod. Avgusta ga bo pot vodila v Južno Korejo, nato januarja prihodnje leto v Šri Lanko in na Filipine.

Papež prihaja tudi v našo bližino
Papež Frančišek bo 13. septembra prišel na Goriško. Ob stoletnici začetka prve svetovne vojne bo pri vojaški kostnici v Sredipolju (Redipuglia), nedaleč od Slovenije, molil za vse žrtve vojne.