Francija je začela v napadih na IS uporabljati tudi letalonosilko Charles de Gaulle, od koder so danes poleteli lovci Rafale. Foto: EPA
Francija je začela v napadih na IS uporabljati tudi letalonosilko Charles de Gaulle, od koder so danes poleteli lovci Rafale. Foto: EPA

Gre za tretjo misijo edine francoske letalonosilke v okviru koalicije pod vodstvom ZDA, odkar je Francija intenzivirala svoje vojaške operacije po terorističnih napadih v Parizu januarja leta 2015.

Francoska tiskovna agencija AFP navaja častnika na letalonosilki, ki je dejal, da bodo letala sodelovala v napadu na Mosul, največje oporišče IS-ja v Iraku. IS je Mosul, drugo največje iraško mesto, zasedel junija 2014, iraška vlada pa želi po prevzemu nadzora nad Faludžo osvoboditi tudi Mosul.

Iraške sile so zelo napredovale v bitki za Mosul, kmalu pa se pričakuje končna ofenziva, v kateri naj bi povsem prevzele nadzor nad mestom. A predstavnik francoskega obrambnega ministrstva je za AFP dejal, da petkove operacije francoskih letal "na noben način" ne pomenijo začetka bitke za Mosul. Podrobnosti operacij pa zaradi varnostnih razlogov ne morejo razkriti, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Francoska radijska postala RTL je sicer poročala, da bo danes v operacijah sodelovalo 24 letal, vsake tri minute pa naj bi bil izveden po en napad. Lovci naj bi bili oboroženi s po štirimi 250-kilogramskimi lasersko vodenimi raketami.