Hollande je Aubryjevo premagal za 14 odstotkov. Foto: EPA
Hollande je Aubryjevo premagal za 14 odstotkov. Foto: EPA
Aubry ali Hollande? Če bi bile volitve danes, bi oba premagala Sarkozyja. Foto: EPA

V nedeljskem drugem krogu preliminarnih volitev so volivci nekdanjemu predsedniku socialistične stranke namenili 56,5 odstotka glasov, njegovi protikandidatki, sedanji predsednici stranke Martine Aubry, pa 43,5 odstotka. Aubryjeva je že priznala poraz.
V prvem krogu je Hollande zbral 39 odstotkov glasov, Aubryjeva pa 31 odstotkov.

Strauss-Kahn vpleten v mladoletno prostitucijo?
Po obtožbi poskusa posilstva sobarice in poskusa posilstva francoske novinarke Tristane Banon se je Dominique Strauss-Kahn zdaj znašel v novi aferi. Preiskovalci v Lillu so namreč prepričani, da so v hotelu Carlton razkrili mrežo mladoletne prostitucije, Strauss-Kahnovo ime pa se je znašlo v črni knjižici hotela.

V drugem krogu naj bi bili odločilni glasovi tistih, ki so v prvem krogu glasovali za tretjeuvrščenega Amauda Montebourga. Montebourg, ki je zbral 17 odstotkov glasov, je znan po svojem nasprotovanju globalizaciji in zavzemanju za evropski protekcionizem.

Njegova stališča naj bi bila bliže stališčem Aubryjeve, ki zagovarja tradicionalne leve vrednote. Hollande po drugi strani nagovarja tudi bolj sredinske volivce, čeprav sta programa obeh kandidatov precej podobna.

Je pa Montebourg v petek napovedal, da bo sam glasoval za Hollanda, a priporočila svojim volivcem v zvezi s tem ni izdal, temveč je dejal, naj se odločijo po svoji vesti.
Francija v levo?
Tako Hollande kot Aubryjeva bi sicer, glede na trenutne javnomnenjske raziskave, na volitvah prihodnje leto premagala sedanjega predsednika Sarkozyja.
To je prvič, da so se francoski volivci udeležili preliminarnih volitev po vzoru ZDA, volilna udeležba pa je bila zelo visoka, saj se je volitev udeležilo več kot 2,7 milijona volivcev.
Glasujejo lahko vsi volivci, ne le člani socialistične stranke.
Socialisti predsedniškega položaja v Franciji niso zasedali že od odhoda Françoisa Mittterranda iz Elizejske palače leta 1995, so pa nedavno prvič doslej dobili večino v zgornjem domu parlamenta, senatu.
Genialen, a s premalo izkušnjami?
Hollande je postal favorit stranke po umiku prejšnjega vodilnega, Dominiqua Straussa -Kahna, nekdanjega vodje Mednarodnega denarnega sklada, ki so ga pred meseci aretirali v New Yorku zaradi suma poskusa posilstva. Obtožbo so kasneje opustili, a škoda je bila storjena.
Hollande ima sloves genialnega, spravnega politika, a mu kritiki očitajo pomanjkanje izkušenj v vladi.