Najbogatejši Francoz Bernard Arnault, lastnik skupine LVMH, je že ob napovedi zakona zaprosil za belgijsko državljanstvo. Foto: EPA
Najbogatejši Francoz Bernard Arnault, lastnik skupine LVMH, je že ob napovedi zakona zaprosil za belgijsko državljanstvo. Foto: EPA

Socialistični predsednik Francois Hollande je uvedbo davka za najbogatejše napovedal že med predsedniško kampanjo, desnica pa jo označuje za simboličen ukrep, ki bo v proračun prinesel le malo.

Obdavčitev bo veljala dve leti za dohodke od dejavnosti nad milijon evrov na osebo letno. Zadevala naj bi okoli 1.500 državljanov, ki bodo povprečno plačali 140.000 evrov davka, tako da bo država skupaj nabrala 210 milijonov evrov letno.

Novi davek velja samo dve leti
Minister za proračun Jerome Cahuzac je zatrdil, da je takšen prispevek legitimen. "Vsak mora prispevati po svojih močeh," je dejal in pojasnil, da bo obdavčitev veljala dve leti, torej dokler ne pride do ponovnega zagona gospodarstva.

Medtem opozicija opozarja, da bo država na ta način zbrala le malo denarja. Minister za proračun v času prejšnjega predsednika Nicolasa Sarkozyja, Eric Woerth, je dejal, da je to "kazenski davek", in opozoril, da bodo visoko obdavčili zelo majhno kategorijo ljudi, med katerimi bodo nekateri zagotovo zapustili Francijo.

Z višjimi davki do milijard evrov
Francoska vlada želi prihodnje leto proračunski primanjkljaj znižati pod tri odstotke bruto domačega proizvoda, kar naj bi dosegli tudi z zvišanjem prihodkov od davkov. Pobrali naj bi za 24 milijard evrov davkov več kot letos.