Fabius je med najbogatejšimi člani francoske vlade. Foto: EPA
Fabius je med najbogatejšimi člani francoske vlade. Foto: EPA

Poročila o premoženjskem stanju 37 ministrov in premierja Jean-Marca Ayraulta so objavili na posebej za ta namen ustanovljeni spletni strani, kjer so morali ministri razkriti premoženje v svojem imetju, delnicah, življenjskih zavarovanjih in vozilih.

Zunanji minister Fabius ima v lasti tri nepremičnine v skupni vrednosti 3,9 milijona evrov, medtem ko ima Ayrault v lasti dve hiši in garažo.

Z razkritjem premoženja članov vlade želi predsednik države Francois Hollande obnoviti zaupanje v svojo vlado, ki ga je med drugim močno zamajal nekdanji minister za proračun Jerome Cahuzac, ki je po marčnem odstopu priznal, da ima že približno 20 let bančni račun v Švici, zaradi česar je bil obtožen davčne utaje.

Hollande svojega premoženja tokrat ni razkrival, saj ga je že maja lani ob imenovanju za predsednika, ko je navedel, da ima za 1,17 milijona evrov premoženja, vključno s hišo v mestu Mougins in dvema stanovanjema v Cannesu. Ob tem mesečno odšteje 1.500 evrov za odplačevanje posojil.

Čaka razgaljenje tudi poslance?
Do zdaj je premoženje posameznikov v Franciji veljalo za tajno. Do Hollandove odločitve so bili zato kritični številni politiki tako z levice kot z desnice. Francoski premier sicer namerava do konca meseca predlagati zakon, s katerim bi obveznost razkritja premoženja razširili na poslance, vendar lahko pri tem pričakuje velik odpor.

Vodja konservativne stranke Unija za ljudsko gibanje (UMP) Jean-Francois Cope je poudaril, da bo razkrivanje podatkov le ustvarjalo nove napetosti v francoski družbi.

"Edina posledica tega voajerizma bo ta, da določeno število ljudi - poslovnežev, umetnikov, profesionalcev - ne bo več želelo sodelovati v javnem življenju," je dejal.