Bruno Le Roux je dejal, da se je za potezo odločil, ker se je čutil odgovornega, a je zanikal, da bi ravnal nezakonito. Foto: EPA
Bruno Le Roux je dejal, da se je za potezo odločil, ker se je čutil odgovornega, a je zanikal, da bi ravnal nezakonito. Foto: EPA
Matthias Fekl
Notranje ministrstvo bo zdaj vodil Matthias Fekl. Foto: EPA

Francosko tožilstvo je proti nekdanjemu ministru uvedlo preiskavo, premier Bernard Cazeneuve pa ga je poklical na zagovor. Le Roux je na novinarski konferenci povedal, da je predsedniku Francoisu Hollandu podal svoj odstop še pred uvedeno preiskavo tožilstva. Njegov naslednik je Matthias Fekl.

Skupaj zaslužili okoli 55.000 evrov
Dodatno je pojasnil, da sta njegovi hčerki dejansko delali za svoje plačilo in da je bila zaposlitev v skladu s parlamentarnimi pravili, vendar ne želi, da bi zadeva ovirala delo vlade. "Odgovornost, ki jo zahteva boj proti terorizmu, kriminalu in obvladovanju migrantskega toka, pa pomeni, da ne smemo biti ranljivi za kakršne koli oblike pritiskov," je dejal.

Televizija TMC je poročala, da sta hčerki nekdanjega ministra podpisali skupno 24 kratkoročnih pogodb za delo v parlamentu, predvsem med šolskimi in študijskimi počitnicami. Mlajša hčerka je bila stara komaj 15 let, ko je prvič delala za očeta. Skupaj sta med letoma 2009 in 2016 zaslužili približno 55.000 evrov.

Zavrnil primerjave s Fillonom
51-letni Le Roux, ki je položaj prevzel decembra lani, je za omenjeno televizijo povedal, da sta njegovi hčerki opravljali kratkotrajna počitniška dela. Ob tem je zavrnil primerjave s predsedniškim kandidatom desnice Francoisom Fillonom, na katerega letijo očitki o fiktivnih zaposlitvah svoje žene in otrok v poslanski pisarni.

TMC je tudi poročal, da sta bili dve pogodbi podpisani za obdobje, ko je ena izmed hčerk opravljala pripravništvo v Belgiji, druga pa je imela pouk. Iz ministrovega kabineta so za televizijo pojasnili, da sta dekleti ure oddelali med počitnicami, delali pa sta tudi zunaj pisarne in v prostem času.