Narodna skupščina bo o zakonu razpravljala dva tedna, tudi ob koncih tedna in ponoči. Foto: EPA
Narodna skupščina bo o zakonu razpravljala dva tedna, tudi ob koncih tedna in ponoči. Foto: EPA
Francija
Istospolne poroke podpira 63 odstotkov Francozov. Foto: EPA

Spodnji dom francoskega parlamenta, narodna skupščina, si je za razpravo o predlogu civilnega zakonika, ki bi uzakonil poroke istospolnih partnerjev in posvojitev istospolnih parov in ki že nekaj mesecev razburja francosko javnost, vzel čas do 10. februarja. Razpravi so namenili tudi konce tednov in nočne seje, saj je opozicija za razpravo pripravila več kot 5.300 amandmajev. Nato bo predlog zakona romal še v zgornji dom parlamenta, senat.

Predlog zakona, ki ga je pripravila vlada premierja Jean-Marca Ayraulta, je poslancem v narodni skupščini predstavila ministrica za pravosodje Christiane Taubira. Ključen in najspornejši je 143. člen civilnega zakonika, v skladu s katerim bi lahko zakonsko zvezo po novem sklenili ne le osebi različnih spolov, ampak tudi osebi istega spola. Iz tega člena bi nato izhajala tudi uzakonitev posvojitev.

Francoze bolj kot poroke motijo posvojitve
Bolj kot uzakonitev porok istospolnih partnerjev je za del francoske javnosti in politike sporna predlagana legalizacija posvojitev za istospolne pare. Po najnovejših podatkih javnomnenjskih raziskav istospolne poroke podpira 63 odstotkov Francozov, posvojitve istospolnih parov pa 49 odstotkov. Zaradi tega je v Franciji v preteklih mesecih protestiralo že na stotisoče ljudi, številni pa zahtevajo tudi referendum o predlagani zakonodaji, kar pa vlada odločno zavrača.

Vlada je iz javne razprave za zdaj umaknila še en kamen spotike, financiranje umetnih oploditev za lezbijke iz državne blagajne. Za to naj bi vlada pripravila ločen predlog zakona, ki naj bi ga v parlament poslali marca.

Največja družbena reforma po odpravi smrtne kazni
Vprašanje porok istospolnih partnerjev je bilo ena izmed osrednjih točk volilnega programa socialističnega francoskega predsednika Francoisa Hollanda, ki je obljubil, da bo zakon, ki bo urejal to področje, sprejet do sredine letošnjega leta. Gre za prvi resni preizkus predsednika Hollanda, ki mu po izvolitvi predvsem zaradi padanja gospodarskih kazalnikov hitro usiha podpora.

V Franciji spremembe zakonodaje, ki urejajo področje porok istospolnih parov in posvojitev otrok istospolnih partnerjev, označujejo za največjo družbeno reformo po odpravi smrtne kazni leta 1981.

Homoseksualne poroke in posvojitve otrok istospolnih parov so dovoljene v Belgiji, Veliki Britaniji, na Danskem, Finskem, Islandiji, v Nemčiji, na Nizozemskem, Norveškem, v Španiji in na Švedskem.