Francoski poslanci niso podprli zakona. Foto: EPA
Francoski poslanci niso podprli zakona. Foto: EPA

Zakon je v narodno skupščino vložila socialistična stranka in po njenem mnenju bi bil ta potreben, da bi Francijo približali bližnjim državam, kot so Španija, Belgija in Nizozemska, ki so že uzakonile poroke istospolnih parov. Poleg naštetih poroke istospolnih parov priznavajo še Norveška, Švedska, Portugalska in Islandija.

Poslanec socialistov Patrick Bloche je med drugim menil, da zakon predstavlja ukrep za končanje zapostavljanja in premik na novo raven enakosti. Poudaril je tudi, da zakon zadeva le zakonsko zvezo homoseksualcev, ne obravnava pa starševstva istospolnih parov.

V narodni skupščini, kjer ima večino vladajoča desno usmerjena Unija za ljudsko gibanje (UMP), so zakon zavrnili z 293 glasovi proti 222. Poslanec UMP-ja Michel Difenbacher je poudaril, da "smo proti homofobiji, a ne želimo spremeniti podobe in namena zakona v kolektivni zavesti". Po njegovih besedah je zakon institucija, katere naloga je zaščita šibkejših, na prvem mestu žensk.

V začetku letošnjega leta je ustavno sodišče razsodilo, da zakonodaja, ki prepoveduje poroke istospolnih parov, ne krši ustave.