Elisabeth Revol sta rešila poljska plezalca Denis Urubko (ruski plezalec, ki ima tudi poljsko državljanstvo) ter Adam Bielecki, ki sta bila del reševalne odprave skupaj z Jaroslawom Botorjem in Piotrkom Tomalo. Foto: Reuters
Elisabeth Revol sta rešila poljska plezalca Denis Urubko (ruski plezalec, ki ima tudi poljsko državljanstvo) ter Adam Bielecki, ki sta bila del reševalne odprave skupaj z Jaroslawom Botorjem in Piotrkom Tomalo. Foto: Reuters
Tomasz Mackiewicz
Tomasz Mackiewicz je dobil hudo obliko višinske bolezni in je najverjetneje umrl. Foto: Reuters

Kot je po vrnitvi v Francijo (prek Islamabada in Švice) dejala Elisabeth Revol, je morala na gori, imenovani tudi "Ubijalska gora", zapustiti poljskega soplezalca Tomasza Mackiewicza, ki je bil slaboten in je imel hudo obliko višinske bolezni.

Po poročanju BBC-ja je dejala, da se je Mackiewiczevo stanje poslabšalo, ko sta se spuščala z vrha gore. Poljski plezalci, ki so prišli na pomoč, so v dramatični reševalni operaciji lahko rešili le njo, Mackiewicz pa je najverjetneje umrl. Elisabeth Revol je imela ozebline na rokah in nogi, zdravniki v Franciji pa zdaj presojajo, ali bodo potrebne amputacije.

Težave med spustom
Par se je začel vzpenjati na goro 20. januarja, v nekaj dneh pa sta se že približala vrhu. Kmalu po tem, ko sta ga na 8120 metrih tudi dosegla, se je Mackiewicz začel pritoževati, da ne vidi. Elisabeth Revol je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala, da "ni uporabil maske, saj je bilo čez dan nekoliko megleno, ponoči pa je dobil vnetje oči."

Tako se je oklepal njenih ramen, ko sta začela nevaren sestop v temi. Kot je dejala francoska plezalka, so se soplezalcu pojavile tudi težave z dihanjem. "Odstranil je zaščito, ki jo je imel prek ust, in začel zmrzovati. Njegov nos je postal bel, nato pa še njegove roke in noge."

Čez noč sta se stisnila v vdolbini, njegovo stanje pa se je še slabšalo. "Krvavel je iz ust," je dejala Elisabeth Revol, kar je znak nabiranja tekočine v telesu oziroma končne faze akutne višinske bolezni.

Dejala je, da je poslala več sporočil in prosila za pomoč. Reševalci so ji sporočili, naj se spusti na 6000 metrov. Mackiewicza je pustila za seboj. "To ni bila odločitev, ki sem jo sprejela, ampak mi je bila vsiljena," je dejala.

Ozebline zaradi halucinacij
Ker je mislila, da bo pomoč hitro prispela, se je spustila brez šotora ali prevleke. A reševalci se niso pojavili, zato je bila prisiljena še eno noč preživeti v vdolbini.

Dejala je, da je imela halucinacije zaradi višine. Mislila je, da ji ljudje prinašajo vroč čaj in da jim mora dati svoj čevelj v znak zahvale. Tako je bila pet ur brez čevlja na levi nogi, zaradi česar je dobila ozebline.

Slišala je helikopterje, ki pa zaradi močnega vetra niso mogli do nje. Ker se je bala, da bo še eno noč preživela na prostem, je z mokrimi rokavicami in zmrznjeno nogo začela končni spust. Uspelo ji je doseči eno od reševalnih ekip.

Prepeljali so jo v bolnišnico v Islamabadu, nato pa v Švico in pozneje v Francijo. Kljub težki preizkušnji Elisabeth Revol ne izključuje, da bo spet plezala. "To potrebujem," je dejala.