Pogrešana plezalca so sprva iskali s helikopterji. Foto: Reuters
Pogrešana plezalca so sprva iskali s helikopterji. Foto: Reuters
Tomasz Mackiewicz
Poljski plezalec Mackiewicz je še vedno pogrešan. Foto: Reuters

Elisabeth Revol in njen soplezalec Tomasz Mackiewicz sta v petek prosila pomoč z okoli 7400 metrov višine na sicer 8126 metrov visoki gori Nanga Parbat. Na pomoč so jima priskočili poljski plezalci, ki so skušali izvesti prvi zimski vzpon na bližnjo goro K2, poroča Reuters.

Pakistanski vojaški helikopterji, ki so leteli nad goro Nanga Parat, so francosko plezalko opazili v soboto na okoli 6700 metrih višine. Nato so bili s helikopterji na 4900 metrov višine prepeljani plezalci Denis Urubko (ruski plezalec, ki ima tudi poljsko državljanstvo) ter Adam Bielecki, Jaroslaw Botor in Piotrek Tomala. Prva dva sta nato začela svoj vzpon.

Mackiewicza ne bodo rešili
Kot je sporočil partner Elisabeth Revol Ludovic Giambiasi, se bosta dva člana reševalne odprave, ki sta jo našla, Urubko in Bielecki, z njo spustila z gore. Kot je še dejal Giambiasi, reševalcem ni uspelo najti Mackiewicza in bodo morali goro zaradi smrtne nevarnosti zapustiti brez njega.

Poljsko veleposlaništvo v Islamabadu je zagotovilo helikopter, ki bo Elisabeth Revol in reševalce odpeljal v pakistansko mesto Skardu, če bo vreme to dopuščalo, je še dejal Giambiasi.

Za reševanje francoske plezalke in poljskega plezalca se je vzpostavila kampanja za nabiranje denarja zanju, v okviru katere so po besedah njene koordinatorice Mashe Gordon nabrali skoraj 100.000 dolarjev.

Pakistan je po številu vrhov, višjih od 7000 metrov, primerljiv z Nepalom, velja pa za plezalski paradiž, čeprav so smrtni primeri številni. Nanga Parbat je znana tudi kot "Ubijalska gora", saj je na njej umrlo veliko plezalcev. Junija sta tako v plazu umrla španski in argentinski plezalec. Prvi uspešni zimski vzpon je bil nazadnje izveden februarja 2016. Pogrešani Mackiewicz se je poskusil pozimi povzpeti na Nanga Parbat že šestkrat.