Laurent Fabius zapušča francosko vlado. Foto: Reuters
Laurent Fabius zapušča francosko vlado. Foto: Reuters
Z novimi reformami bi policija ob razglasitvi izrednih razmer dobila večja pooblastila. Foto: Reuters

Za sporen predlog je glasovalo 162 poslancev narodne skupščine, 148 jih je bilo proti, 22 pa vzdržanih. Odločitev so sprejeli po večtedenski razpravi, poroča tiskovna agencija AFP. Predlog je del svežnja ukrepov, ki jih je po lanskih terorističnih napadih v Parizu, v katerih je umrlo 130 ljudi, predložil predsednik Francois Hollande. Z njimi naj bi okrepili varnost v državi.

Še vedno se Francija spopada s teroristično grožnjo
Ustavna reforma naj bi omogočila tudi, da bi z razglasitvijo izrednih razmer policija dobila pooblastila za izvajanje hišnih preiskav in odrejanje hišnega pripora brez sodnega nadzora. Da bi vsi ukrepi začeli veljati, jih morata odobriti oba domova parlamenta, pa tudi tripetinska večina v kongresu, telo, ki se oblikuje na sestanku skupščine, na katerem glasujejo o spremembah ustave. Veliko francoskih državljanov je namreč odšlo oziroma še vedno odhaja v vrste samooklicane Islamske države na bojišča v Sirijo in Irak. Tudi napadalci v Parizu so se urili v Siriji in nato v francoski prestolnici izvedli pokol.

Medtem ko javnost protiteroristične ukrepe večinoma podpira, se vsi vladajoči socialisti ne strinjajo z njimi. Predvsem zaradi predloga o odvzemu državljanstva je januarja odstopila pravosodna ministrica Christiane Taubira, nekdanji premier Jean-Marc Ayrault pa je predloge javno obsodil. Predsednik vlade Manuel Valls je izrazil prepričanje, da bo ustavna reforma sprejeta. Ob tem je posvaril poslance iz vrst socialistov, da bi z glasovanjem proti vlado pahnili v težave, predsednik pa bi ostal v manjšini. Posvaril je, da se Francija še vedno spopada s teroristično grožnjo, ki je "nedvomno večja kot pred 13. novembrom lani".

Fabius ne bo več zunanji minister
Medtem je zunanji minister Laurent Fabius potrdil, da zapušča vlado. Že dolgo se pojavljajo govorice, da bo odstopil, zdaj pa jih je potrdil. Kdo naj bi bil njegov naslednik, še ni znano. Vodenje francoske diplomacije bi lahko prevzela sedanja ministrica za okolje in nekdanja partnerka predsednika Hollanda Segolene Royal, v igri pa naj bi bil tudi Ayrault. Fabius, ki je leta 1984 pri 37 letih postal najmlajši francoski premier, naj bi odslej vodil francoski ustavni svet.