Taubirova je imela pogosto drugačna stališča kot vladna politika, sploh po novembrskih terorističnih napadih v Parizu. Foto: Reuters
Taubirova je imela pogosto drugačna stališča kot vladna politika, sploh po novembrskih terorističnih napadih v Parizu. Foto: Reuters

"Včasih odpor pomeni vztrajati, včasih pa pomeni, da odideš," je na Twitterju zapisala ena redkih temnopoltih ministric v zgodovini države, ki je sicer članica socialistov predsednika Francoisa Hollanda. Hollande je za njenega naslednika že imenoval Jean-Jacquesa Urvoasa, predsednika parlamentarne komisije za pravna vprašanja, in mu naročil, naj izvede ustavno reformo.

Hollande je po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, namreč zahteval reformo ustave s sprejemom niza ukrepov, med drugim tudi možnost odvzema državljanstva, s čimer naj bi okrepili varnost v državi. Veliko francoskih državljanov je odšlo oziroma še vedno odhajajo v vrste Islamske države in na bojišča v Sirijo in Irak. Tudi napadalci v Parizu naj bi se urili v Siriji in nato v Franciji izvedli pokol.

"Močno simbolično dejanje"
Danes naj bi dokončno besedilo predloga ustavnega zakona o izrednih razmerah in odvzemu državljanstva pred pristojnim parlamentarnim odborom predstavil premier Manuel Valls. "Odvzem francoskega državljanstva tistim, ki slepo pobijajo druge Francoze v imenu ideologije terorja, je močno simbolično dejanje proti tistim, ki so se sami izključili iz narodove skupnosti," je dejal pred tem.

Ta ukrep je očitno povzročil velike delitve znotraj vlade. Taubirova je tik pred objavo napovedala, da tega v končnem naboru ukrepov ne bo, ker naj bi bil diskriminatoren, a jo je Hollande očitno tik pred zdajci povozil. 63-letna političarka, ki je bila rojena v Francoski Gvajani, je morala med ministrovanjem ves čas požirati tudi rasistične opazke skrajne desnice.

Omenjena ustavna reforma naj bi omogočila tudi, da bi z razglasitvijo izrednih razmer policija dobila pooblastila za izvajanje hišnih preiskav in aretacije ljudi brez sodnega nadzora. Razprava v francoski narodni skupščini naj bi se začela na začetku februarja.