Francoskega predsednika ne bo v Soči. Foto: Reuters
Francoskega predsednika ne bo v Soči. Foto: Reuters

Da bo francoski predsednik sledil odločitvi nemškega predsednika Joachima Gaucka, je v nedeljo na francoskem radiu Europe 1 povedal francoski zunanji minister Laurent Fabius. Na vprašanje novinarja, ali se bo Hollande udeležil iger v Sočiju, je povedal: "Tega ni v načrtu. Seveda želimo vso srečo in uspeh igram, a za zdaj ni v načrtu, da bi se jih najvišji predstavniki Francije udeležili." Zakaj se je francoski predsednik odločil, da bo bojkotiral igre v Sočiju, Fabius ni pojasnil.

Prejšnji teden je nemški predsednik Joachim Gauck sporočil, da se ne bo udeležil zimskih olimpijskih iger, a tudi iz urada nemškega predsednika niso sporočili, kaj je uraden razlog za predsednikovo odločitev, niso pa njegove odsotnosti eksplicitno označili za "bojkot". Da se ne bo udeležila iger v Sočiju, je na svojem računu na Twitterju že sporočila tudi podpredsednica Evropske komisije in komisarka za pravosodje Viviane Reding.

Rusija pod valom kritik zaradi svojih politik
Rusija se je znašla pod valom kritik zaradi kršitev človekovih pravic in zatiranja opozicijskih političnih predstavnikov, največ prahu pa je dvignila odločitev Moskve, da sprejme zakon, ki prepoveduje "istospolno propagando", kar so kritiki označili kot očitno diskriminacijo istospolno usmerjenih. Prav zaradi kršitev človekovih pravic so aktivisti svetovne voditelje pozvali, naj svoje nestrinjanje s tovrstno politiko izkažejo z bojkotom iger.

Britanski časopis Guardian je zapisal, da se je odprtja olimpijskih iger v Londonu leta 2012 udeležilo 80 kraljic, kraljev, predsednikov vlad in držav z vsega sveta. Koliko jih bo prišlo na igre v Sočiju, pa bomo videli že čez dva meseca, saj se bodo tokratne zimske olimpijske igre začele 7. februarja.