Policija je po obvestilu o napadu sprožila obsežno iskalno akcijo. Foto: Reuters
Policija je po obvestilu o napadu sprožila obsežno iskalno akcijo. Foto: Reuters

Iz pisarne krajevnega tožilca so sporočili, da moškega zaslišujejo z namenom ugotoviti, kaj so bili razlogi, da je lagal o napadu.

Učitelj je pred tem trdil, da ga je v šoli v pariškem predmestju Aubervilliers z nožem in škarjami napadel moški, ki se je pri tem skliceval na skrajno skupino Islamska država. Po njegovih besedah je bil tarča napada nekaj po 8. uri zjutraj, ko se je v razredu pripravljal na pouk.

Kot je dejal, je zamaskirani napadalec, oblečen v slikarsko haljo in obrazom, zakritim z balaklavo, v razred prikorakal neoborožen, učitelja pa je v bok in grlo zabodel s tapetniškemu nožu podobnim predmetom, ki ga je očitno našel v učilnici. Takrat naj bi tudi vzkliknil: "To je Daeš (Islamska država), to je opozorilo."

Policija je po prejemu obvestila o napadu sprožila iskalno akcijo, preiskavo primera pa sta prevzela protiteroristična oddelka pariškega tožilstva in kriminalistične policije.

45-letnega učitelja so zaradi ran prepeljali v bolnišnico, iz katere so sporočili, da ni v smrtni nevarnosti.

IS šolnike označil za sovražnike islama
Varnostni ukrepi po vsej Franciji, posebej pa v Parizu, so poostreni od napadov 13. novembra v francoski prestolnici, ko je skupina teroristov ubila 130 ljudi, odgovornost pa je prevzela Islamska država.

Po napadih so oblasti okrepile varnostne ukrepe tudi v šolah. Tako je med drugim prepovedano zbiranje, za pariško regijo Ile-de-France pa tudi parkiranje vozil pred izobraževalnimi ustanovami.

Islamska država je v svoji propagandni reviji v francoskem jeziku Dar al Islam konec novembra ostro napadla uradnike francoskih izobraževalnih ustanov in jih označila "za sovražnike Alaha, ki poučujejo laičnost in ki so v vojni z muslimansko družino".