Fritzl je le priznal, da je ubil novorojenčka. Foto: EPA
Fritzl je le priznal, da je ubil novorojenčka. Foto: EPA

Žal mi je.

Josef Fritzl
Fritzl je priznal vse

73-letni Avstrijec je tako preklical ponedeljkovo pričanje, kjer je sicer priznal posilstvo hčerke, a se je v primeru umora novorojenčka in zasužnjevanja izrekel za nedolžnega. "Priznam krivdo za vsa dejanja, za katera sem obtožen," je na sodišču dejal Fritzl.

Ko ga je sodnica Andrea Humer vprašala, kaj ga je spodbudilo, da je priznal krivdo tudi za umor in zasužnjenje, je Fritzl odgovoril: "Videoposnetek pričanja moje hčere", in dodal: "Žal mi je."

Elisabeth spregovorila o svojih mukah
V torek so si za zaprtimi vrati sodišča ogledali 11-urni posnetek pričanja hčerke Elizabeth Fritzl, ki jo je oče več kot 24 let zadrževal v skrivnih prostorih v kleti svoje hiše v mestecu Amstetten v bližini Dunaja. Josef Fritzl je svojo hčer posiljeval in jo mučil, v tem času pa mu je rodila sedem otrok, od katerih je eden umrl kmalu po rojstvu, oče pa njegovo trupelce zažgal v pečici.

Elisabeth, ki s svojimi otroki že nekaj časa prebiva na kliniki v kraju Amstetten, je v pričanju pripovedovala o 24 letih ujetništva, tožilka Christine Burkheise pa je vsa ta leta označila za "nepredstavljive muke".

Fritzl v ponedeljek priznal le delno krivdo
Fritzl je bil obtožen umora, zasužnjevanja, posilstva, incesta in protipravnega ujetništva. V ponedeljek je priznal krivdo za nezakonito zadrževanje v ujetništvu, za posilstvo in za incest, glede obtožbe za umor in zasužnjevanje pa se je izrekel za nedolžnega. Prav tako je zanikal, da je ujetnikom grozil z usmrtitvijo s plinom, če bi hoteli pobegniti.

Fritzl je na sojenju povedal, da je za njegov zločin krivo težko otroštvo, "Mati me ni želela, tako se je tudi obnašala. Tepla me je," je povedal Fritzl in dodal, da se je skušal materi upreti, takrat pa je v njenih očeh postal Satan.

V četrtek znana obsodba
Sojenje naj bi se končalo v četrtek, še isti dan pa naj bi bila znana obsodba. "Pošasti iz Amstettna", kot imenujejo Fritzla, naj bi grozila dosmrtna ječa. Sojenje so danes spet deloma odprli za javnost, v torek, ko so predvajali pričanje Fritzlove hčere, pa je sojenje potekalo za zaprtimi vrati.

B. T.

Žal mi je.

Josef Fritzl
Fritzl je priznal vse