Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je že prispel na Kitajsko, kjer bo z gostitelji razpravljal predvsem o rešitvi severnokorejske krize. Foto: Reuters
Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je že prispel na Kitajsko, kjer bo z gostitelji razpravljal predvsem o rešitvi severnokorejske krize. Foto: Reuters
Bombnik B-1B
Ameriški bombnik B-1B je z oporišča na Guamu odletel v Južno Korejo. Foto: Reuters

Gabriel meni, da bi morale ZDA severnokorejskemu režimu ponuditi "druga varnostna zagotovila namesto jedrske bombe". Gabriel je v pogovoru za nemški časopis Bild opozoril, da severnokorejski voditelj Kim Džong Un "zagotovo ni nor". Po njegovem mnenju hladnokrvno sledi premišljeni strategiji: "Misli, da če bo imel jedrsko bombo, bo potem njegov režim varen, saj si mu nihče ne bo upal groziti."

Sankcije ne bodo učinkovale takoj
Nemški zunanji minister je še opozoril, da bo trajalo še nekaj časa, preden bodo začele učinkovati zaostrene sankcije, ki jih je prejšnji teden sprejel Varnostni svet Združenih narodov. Pri tem je spomnil na Iran, kako sankcije vendarle lahko privedejo do uspešnega rezultata. Iran se je namreč v zameno za odpravo sankcij odpovedal svojemu jedrskemu programu, ki bi lahko vodil tudi v razvoj jedrskega orožja.

Gabriel je v nedeljo odpotoval v Peking, kjer bo v ospredju njegovih pogovorov s kitajskimi gostitelji prav severnokorejska kriza. Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian pa je poudaril, da so sankcije edini način odgovora na severnokorejsko krizo. Pri tem je pred zasedanjem Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku opozoril, da je "reševanje" jedrskega sporazuma z Iranom nujno potrebno, da bi državam preprečili posedovanje in razvoj jedrskega orožja.

ZDA v Južno Korejo poslale strateške bombnike
Medtem pa so ZDA, največji nasprotnik režima v Severni Koreji, na vojaške vaje v Južno Korejo poslale strateške bombnike. Dva bombnika B1B in štiri večnamenska bojna letala F35B bodo skupaj z južnokorejskimi bojnimi letali preverili svoje zmogljivosti, so sporočili z obrambnega ministrstva v Seulu. V Seulu so letalske vaje opisali kot "del rednega urjenja za zadrževanje grožnje severnokorejskih raket in jedrskega programa". ZDA so sicer doslej že večkrat poslale svoje bombnike v Južno Korejo, da bi tako dokazale svoje zmogljivosti Severni Koreji. Tokratna eskadrilja naj bi sicer prišla z ameriških vojaških oporišč na Japonskem in otoku Guam. Po končanem urjenju v južnokorejskem zračnem prostoru naj bi se tja tudi vrnila.

Severna Koreja: Pospešili bomo jedrski program
Severnokorejsko zunanje ministrstvo pa je v odzivu na zadnje sankcije Varnostnega sveta ZN zapisalo, da "gre za najbolj pokvarjena, neetična in nečloveška dejanja. Povečan pritisk ZDA in njenih vazalov bo le še pospešil naša prizadevanja, da postanemo država z jedrskim orožjem."