Libijski voditelj s svojimi nepogrešljivimi modnimi očali je z Ban Ki Munom sklenil dogovor o tesnejšem sodelovanju. Foto: Reuters
Libijski voditelj s svojimi nepogrešljivimi modnimi očali je z Ban Ki Munom sklenil dogovor o tesnejšem sodelovanju. Foto: Reuters
Janez Drnovšek
Tudi slovenski predsednik si je dlje časa prizadeval za vzpostavitev miru v Darfurju. Foto: EPA

Gadafi je obljubil, da bo uporabil svoj vpliv za prepričevanje uporniških skupin, naj sedejo za pogajalsko mizo. Pogajanja naj bi ob podpori ZN-a potekala 27. oktobra v Libiji. Libija naj bi imela tesne vezi z uporniki, vključno z Abdulom Vahidom, voditeljem ključne uporniške skupine, ki se doslej ni udeležil pogajanj.

Libijski voditelj, ki je na oblasti že 38 let, je podprl tudi tesnejše sodelovanje ZN-a, Afriške unije in Libije glede Darfurja in nastanitve sil EU-ja v Čadu.

Pogovori tudi v Ljubljani
V začetku leta 2006 je slovenski predsednik Janez Drnovšek pripravil nov predlog za rešitev krize v sudanski pokrajini v 16 točkah in predlagal srečanje sprtih sudanskih strani v Ljubljani.

Drnovšek je v Slovenijo povabil predstavnike sudanske vlade in vseh treh uporniških skupin v Darfurju - Sudanske osvobodilne armade (SLA), Gibanja za pravičnost in enakost (JEM) ter Sudanskega osvobodilnega gibanja, povabil pa je tudi predstavnika šejkov, a sta maja 2006 v Ljubljano prišla le predstavnika Gibanja za pravičnost in enakost, predstavnike sudanske osvobodilne vojske pa so zadržali pritiski ZDA in EU-ja. Slovenski predsednik je nameraval tudi obiskati nemirno pokrajino, vendar se v Afriko iz varnostnih razlogov ni napotil.

K. T.