Gadafi je svoje privržence pozval, naj se pripravijo na obrambo države. Foto: Reuters
Gadafi je svoje privržence pozval, naj se pripravijo na obrambo države. Foto: Reuters
Bengazi
Protivladni protesti so se začeli prejšnji teden v Bengaziju na vzhodu Libije in se od tam razširili po vsej državi. Foto: EPA
Libija
Libijske oblasti se spopadajo s protestniki, svet pa išče odgovor na nasilje režima voditelja Moamerja Gadafija. Foto: Reuters
Ženeva
Svet ZN-a za človekove pravice se je prvič v svoji zgodovini sešel na izredni seji. Foto: EPA
London
Protesti proti Gadafiju potekajo po vsem svetu. Foto: EPA
Moamer Gadafi
Gadafi vztraja na oblasti in za spopade obtožuje mladino, ki je pod vplivom halucinogenih mamil. Foto: Reuters
Gadafijev klan
Libija se ne umirja

Libijska državna televizija je pokazala posnetek Gadafija, na katerem naj bi nagovoril svoje privržence na Zelenem trgu v Tripolisu, od koder so pred tem poročali, da so njegove sile streljale na protestnike in jih več ubile.

Gadafi je zagrozil, da bo, če bo to potrebno, odprl vrata skladišč z orožjem in oborožil vse libijsko ljudstvo v boju proti sovražniku. Libijsko ljudstvo ljubi Gadafija, je dejal.

"Prepevajte, plešite in se pripravite. Sem med ljudmi, moramo se bojevati in moramo zmagati," je libijski voditelj z vrha nekega poslopja sporočil svojim privržencem in jih spomnil, da so Libijci spravili Italijo na kolena.

Grožnje niso ustavile protestnikov
Libijska opozicija je kljub krvavemu zatrtju protestov in grožnjam s smrtjo organizirala proteste v prestolnici Tripolis, ki jo še nadzira Gadafi. Proteste so poimenovali "pohod milijona ljudi". V različnih delih prestolnice naj bi se zbralo več deset tisoč ljudi, ki so vzklikali gesla proti Gadafiju in zahtevali njegov odstop.

Iz prestolnice poročajo, da so nekateri deli po nadzorom nasprotnikov Gadafijevega režima, medtem ko se je vojska policija in vojska v velikem številu razporedila vzdolž ceste, ki vodi od mesta do bližnjega vojaškega letališča. Podrobno pregledujejo vsako vozilo in situacija naj bi bila zelo negotova.

Da bi se izognila nadaljnjim protestom, je libijska vlada napovedala povišanje plač, prehranskih subvencij in donacij. Na državni televiziji so tako objavili, da bo vsaka družina prejela 500 libijskih dinarjev (približno 400 dolarjev), s katerimi naj bi pokrili stroške hrane, plače v javnem sektorju pa naj bi se dvignile za 150 odstotkov.

Na vzhodu Libije, ki je že v rokah protestnikov, naj bi se sešli plemenski vodje in se dogovorili o delitvi oblasti na tem območju, kjer so vladne sile že izgubile nadzor. Na stran protestnikov se je danes postavil tudi državni tožilec Abdul Rahman Al Abar, odstopil pa je tudi libijski veleposlanik v Franciji.

Srbija je zanikala medijska poročila, da bi bili njihovi piloti in vojaki med Gadafijevi plačanci, ki so bili vpleteni v zračne napade na protivladne protestnike, prav tako pa so tudi prekinili ves izvoz orožja v Libijo. Srbsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da noben aktiven ali upokojen pripadnik srbske vojske ni vpleten v dogodke v Libiji. Po poročanju arasbkih in malteških medijev naj bi srbski piloti plačanci sodelovali pri bombardiranju Tripolisa in Bengazija. Iz Libije poročajo, da naj bi Gadafi za zadušitev protestov najel številne plačance iz tujine, predvsem iz afriških držav.

Mednarodna preiskava grozodejstev
Svet Združenih narodov za človekove pravice je na zasedanju v Ženevi obsodil nasilje, ki ga nad protestniki izvajajo vladne sile, ob tem pa tudi sprožil mednarodno preiskavo grozodejstev, ki naj bi mejila že na zločine proti človečnosti.

Priporočili so tudi izključitev Libije iz Sveta, za kar je potrebna dvotretjinska večina v 192-članski Generalni skupščini ZN-a.

Na srečanju je libijski predstavnik odpovedal zvestobo libijskim oblastem in sporočil, da celotna delegacija zdaj predstavlja libijsko ljudstvo.

47-članski svet Združenih narodov se je tokrat prvič sešel na nujni seji, posvečeni razpravi o eni izmed svojih držav članic. Evropske članice sveta so se najbolj zavzemale za čim ostrejše ukrepanje proti Gadafijevemu režimu.

Sankcije EU-ja prihodnji teden
Vlade držav članic Evropske unije so dosegle soglasje za sanckije proti Libiji, ki bodo vključevale prepoved izvoza orožja, zamrznitev sredstev in prepoved potovanj. Uradno odločitev o sankcijah ni pričakovati pred začetkom prihodnjega tedna.

Obama svet poziva k ukrepanju
Predsednik Obama je že v četrtek po telefonu poklical voditelje Velike Britanije, Francije in Italije ter jim predstavil mogoče ukrepe za ustavitev krize v Libiji, tudi načrte za človekoljubno pomoč. "Predsednik je izrazil veliko zaskrbljenost zaradi nasilja libijskih oblasti, ki kršijo mednarodne norme in človeško dostojanstvo," so sporočili iz Bele hiše in dodali, da je Obama z Nicolasom Sarkozyjem, Davidom Cameronom in Silviem Berlusconijem razpravljal o možnostih ukrepov proti libijskim oblastem ter človekoljubni pomoči.

Že predtem je Bela hiša sporočila, da so vse možnosti odprte in da ne izključujejo uporabe sankcij, svoje poglede na dogajanje v Libiji pa naj bi Obami predstavila tudi vojska. Vlasta Jeseničnik je za Radio Slovenija poročala, da so nekateri ameriški analitiki prepričani, da ni izključeno vojaško posredovanje ZDA in zveze Nato v Libiji.

Številni mediji poročajo, da je v kratkem mogoče pričakovati sprejetje ostrejših ukrepov, ki naj bi libijskega voditelja Gadafija prisilili, da preneha krvavo vojno proti lastnim ljudem. ZDA naj bi bile do Libije še zadržane, saj je v državi še vedno ogromno ameriških državljanov.

O Libiji tudi Varnostni svet
Libija bo glavna tema zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov v New Yorku, kjer bodo znova razpravljali o morebitnih sankcijah proti Gadafiju, ki ne upošteva pozivov mednarodne skupnosti. Na zasedanju bo sodeloval tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je Gadafija že večkrat pozval, naj preneha z nasiljem. Varnostni svet naj bi razpravljal tudi o morebitnih sankcijah, kot so prepovedi potovanj in zamrznitev premoženja Gadafiju in ljudem iz njegovega najožjega kroga, uvedba območja prepovedi poletov ter embargo na orožje.

Francija in Velika Britanija sta že sporočili tudi, da bodo Združene narode zaprosili za embargo na trgovino z libijskim orožjem, finančne sankcije, zaradi zločinov proti človečnosti pa naj bi se obrnili tudi na Meddržavno sodišče v Haagu.

ZDA pripravljajo enostranske sankcije
Medtem so ZDA začasno zaprle veleposlaništvo v Libiji in evakuirale vse osebje veleposlaništva. Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je dejal, da država pripravlja enostranske sankcije proti režimu Moamerja Gadafija, a o podrobnostih ni govoril. ZDA bodo omejile sodelovanje z libijsko vojsko in podpirajo začasno ukinitev članstva v ZN-ju.

Nato o morebitni usklajeni akciji
Na izrednem zasedanju se bo sešla tudi zveza Nato. Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je povedal, da je izredno srečanje sklical zaradi razmer v Libiji. "Sklical sem izredno zasedanje Severnoatlantskega sveta, da bi se posvetovali o hitro razvijajočih se razmerah v Libiji. Pred tem se bom sešel še z obrambnimi ministri Evropske unije, s katerimi bomo razpravljali, kako bi lahko pomagali ljudem in omejili posledice dogajanja v Libiji," je povedal Rasmussen, ki je kot prioriteti izpostavil evakuacijo in človekoljubno pomoč.

Gadafijev klan
Libija se ne umirja