Po Gadafijevi smrti Libija slavi. Foto: EPA
Po Gadafijevi smrti Libija slavi. Foto: EPA

Nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija so pokopali z njegovim sinom Mutasimom in še z enim visokim predstavnikom njegovega režima. Pogreba se je udeležilo nekaj sorodnikov in uradnih predstavnikov, kraja pogreba pa zaradi strahu, da bi postal svetišče ali pa tarča vandalov, ne bodo objavili.

"Gadafija in njegovega sina Motasima smo pokopali ob zori z vsemi častmi. Več podrobnosti bomo objavili pozneje," je povedal eden izmed predstavnikov novega libijskega režima. Da so Gadafija pokopali, so potrdile tudi oblasti v Misrati.

Truplo polkovnika Gadafija, ki je umrl v četrtek po zavzetju njegovega rojstnega mesta Sirta, je do ponedeljka ležalo v hladilnici trgovskega centra v Misrati, kjer so ga hodili gledat številni prebivalci Misrate in okoliških mest.

V eksploziji cisterne z gorivom v Sirti, rojstnem kraju ubitega libijskega voditelja Gadafija, je umrlo več kot 100 ljudi, približno 50 je ranjenih. Eksplozija je odjeknila, ko je množica ljudi čakala v vrsti za gorivo, požara pa jim še vedno ni uspelo pogasiti.

Džalil ukazal preiskavo Gadafijeve smrti
Ker so okoliščine smrti nekdanjega libijskega voditelja še naprej nejasne, je vodja libijskega prehodnega narodnega sveta Mustafa Abdel Džalil v ponedeljek napovedal, da bo Gadafijevo smrt preiskala posebna komisija. Fotografije in posnetki, ki so nastali tik pred Gadafijevo smrtjo in po njej, vzbujajo sum, da so ga borci prehodnega sveta, potem ko so ga ujeli, poniževali, mučili in morda tudi namerno ubili.