Slavje pred libijskim veleposlaništvom v Londonu ob novici o Gadafijevi smrti. Foto: EPA
Slavje pred libijskim veleposlaništvom v Londonu ob novici o Gadafijevi smrti. Foto: EPA
Moamer Gadafi
Prebivalci Misrate so si lahko ogledali truplo Gadafija. Foto: EPA
Za Gadafija naj bi bil usoden strel v glavo. Foto: EPA
Libijci naj bi zdaj začeli graditi novo državo. Foto: Reuters
Libija na nov poti

"Menimo, da je potrebna preiskava," je novinarjem v Ženevi dejal tiskovni predstavnik Pillayeve in dodal, da je treba razjasniti več podrobnosti, da bi lahko ugotovili, ali "je bil ubit v neke vrste spopadu ali pa je bil usmrčen po prijetju". Posnetka Gadafija, ki sta zaokrožila po njegovi smrti in od katerih ga eden prikazuje živega, drug pa mrtvega, sta zelo "begajoča", je še dodal.

Sile libijskega narodnega prehodnega sveta so Gadafija ubile v četrtek med napadom na njegovo rojstno mesto Sirto. Njegovo truplo so nato prepeljali v Misrato, kmalu pa so se že začela pojavljati vprašanja o njegovem pogrebu.

Kot je pojasnil član prehodnega sveta Mahmud Šamam, o tem še niso sprejeli nobene odločitve. Še en član prehodnega sveta Mohamed Sajeh je medtem dejal, da ga bodo pokopali v skladu z islamsko tradicijo, ne bo pa šlo za javen pogreb. Po njegovih navedbah naj bi poleg tega pogreb za še nekaj časa še odložili.

Umrl v ujetništvu ali v navzkrižnem ognju?
Premier libijske prehodne vlade Mahmud Džibril je sicer dejal, da je bil Gadafi ustreljen v glavo v navzkrižnem ognju pri vdaji Gadafijevih sil upornikom nacionalnega prehodnega sveta.

Džibril je ob tem potrdil, da je bil Gadafi ob prijetju še živ, vendar je umrl še pred prihodom v bolnišnico. Drugi mož narodnega prehodnega sveta (NTC) je novico o smrti strmoglavljenega voditelja sporočil na tiskovni konferenci v Tripolisu: "Na ta trenutek smo dolgo čakali. Moamer Gadafi je ubit."

Sodeč po posnetku Al Džazire, ki so ga včeraj objavile vse svetovne televizije, so Gadafija vlekli po ulici, iz posnetka pa ni jasno, ali je bil takrat še živ.

Čigava krogla je bila usodna?
Pozneje je Džibril novinarjem povedal, da je bila ugotovitev "forenzičnega poročila", da je polkovnik umrl zaradi strelnih ran, potem ko so ga zajeli in odpeljali. "Ko se je avtomobil premikal, se je ujel v navzkrižni ogenj med revolucionarji in Gadafijevimi silami, pri čemer je Gadafija krogla zadela v glavo," je premier navajal poročilo. "Forenzik ni mogel ugotoviti, ali so mu smrtni strel zadali revolucionarji ali lastne sile."

Nekateri borci nacionalnega prehodnega sveta so sicer predtem dogajanje opisovali drugače. Po njihovih besedah naj bi polkovnika ubili, ko je skušal pobegniti. Neki borec NTC-ja je za BBC povedal, da so Gadafija našli v kanalizacijskem jašku, strmoglavljeni vodja pa ga je moledoval, naj ga ne ustreli. Arabske TV-postaje so prikazovale tudi posnetke upornikov, zbranih okoli dveh kanalizacijskih jaškov, kjer so Gadafija našli.

Nato ni vedel, da napada Gadafija
Zveza Nato je pojasnila okoliščine četrtkovega napada na konvoj, v katerem je bil tudi Gadafi. Kot so pojasnili, je konvoj enajstih vojaških vozil, ki je bil del večjega konvoja 75 vozil, Sirto zapustil z veliko hitrostjo in je v predmestju skušal izsiliti čim hitrejši prehod. V konvoju je bilo veliko orožja in streliva, ki je pomenilo grožnjo prebivalstvu.

Natova letala so zato začela streljati na konvoj in sprva uničila eno vozilo, zaradi česar so se druga vozila razpršila. Skupina 20 vozil je nato znova z veliko hitrostjo krenila zahodno od Sirte, v Natovem obstreljevanju pa jih je bilo poškodovanih ali uničenih deset. V času obstreljevanja Nato ni vedel, da je bil v konvoju tudi Gadafi, in je akcijo izvedel izključno s ciljem zmanjšanja grožnje za civiliste, kar je v skladu z mandatom, je poudaril Nato v sporočilu za javnost.

V skladu s svojo politiko zveza Nato ne napada posameznikov, so še poudarili in dodali, da so šele pozneje izvedeli, da je bil v konvoju tudi Gadafi, tako da je napad verjetno prispeval k njegovemu prijetju.

Nato se umika
Po včerajšnji smrti Moamerja Gadafija bodo veleposlaniki članic zveze Nato danes v Bruslju razpravljali o tem, kdaj in kako končati operacije v Libiji.

Po navedbah Francije bo zavezništvo operacije končalo po razglasitvi osvoboditve Libije, to pa se bo po napovedih libijskega narodnega prehodnega sveta zgodilo jutri.

Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je včeraj povedal, da so z Gadafijevo smrtjo "precej bliže" razglasitvi konca operacij.

Libija na nov poti