Ameriški obrambni minister je v Irak pripotoval na pogovore o razmerah v državi. Foto: Reuters
Ameriški obrambni minister je v Irak pripotoval na pogovore o razmerah v državi. Foto: Reuters
Gates razočaran v Irak

Gatesa, ki je v Irak dopotoval v petek, je ameriški poveljnik v Iraku, general David Petraeus, obvestil o povečanju ameriških enot v državi, kar naj bi šiitski vladi premierja Nurija Al Malikija omogočilo doseči političen dogovor s suniti in narodno spravo. Vendar pa želi Washington pri tem videti večja prizadevanja vlade, saj "smo razočarani z napredkom do zdaj," je dodal Gates.

Gatesova odkrita kritika iraške vlade kaže, da so ZDA vedno bolj nezadovoljne zaradi zavlačevanja pri sprejemanju zakonov o razdelitvi dohodkov od nafte in o nadzoru nad naftnimi polji ter izvedbi volitev na podeželju.

Nova ofenziva ameriško-iraških sil
V Irak je prispelo 28.000 dodatnih vojakov, ki naj bi pomagali v boju proti sektaškemu nasilju, tako da je zdaj v državi 160.000 ameriških vojakov, ki so skupaj z iraškimi silami začeli lov na samomorilske napadalce. Severno od Bagdada je ameriški helikopter streljal na skrajneže, ki so ob cesti podtaknili bombo in jih pri tem šest ubil.

"Prvič gremo na nekatera ključna območja v pasu, s katerega je Al Kajda izvajala samomorilske napade," je najnovejšo ofenzivo opisal general Petraeus in dodal, da je naloga ameriških in vojaških sil, "da naredijo vse, kar je v jnihovi moči z dodatnimi enotami, ki jih imajo".

Gates razočaran v Irak